Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Wees werkstress de baas

Geen burn-out maar chill out: 4 tips om je stress de baas te zijn

15 nov 2017

Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer één. Ongeveer 1 miljoen Nederlanders hebben last van burn-outklachten. Vooral onder twintigers en dertigers is werkstress een probleem. De oorzaak: een cocktail van hoge verwachtingen, brandende ambitie en fomo. Deze 4 tips helpen je die sluimerende burn-out om te buigen naar chill out.​​​​​

Door Gast

Gast blogger

1. Probeer eens een taart in 1 hap op te eten

Stel je eens voor, een enorme taart. En dat je die dan in één hap op moet eten. Tenzij je een mond hebt zo groot als de Coentunnel, lukt je dat niet. Grote kans dat je het niet eens probeert. Want een taart in één hap opeten? Grapjas. Je werk is een taart, als je die taart helemaal op wilt eten kun je dat het beste punt voor punt doen. Zo voorkom je dat je kleren onder komen te zitten en dat je meer eet dan je op kunt.

2. Bliep, bliep. Zet je robot uit

Hoewel we prima ‘bliep, bliep’ kunnen zeggen, zijn wij mensen geen robots. Robots worden nooit moe en hebben nooit last van concentratieverlies. Mensen wel. We hebben elke dag behoefte aan rust en ontspanning. Sterker nog, actief uitrusten draagt bij aan je productiviteit. Dus maak een wandeling of doe iets creatiefs als schilderen of muziek maken. Een mental break doet wonderen en houdt je geest gezond. Het is niet voor niets dat we onze beste ideeën vaak onder de douche of tijdens een wandeling krijgen.

3. Nee, no, non, nein, nyet

Heb je net je eigen (te) hoge verwachtingen beteugeld, willen je collega’s weer wat van je. En die wil je natuurlijk niet teleurstellen. Het goede nieuws is: dat is niet altijd zo. En zelfs als het wel zo is, een ‘ja’ waar je eigenlijk ‘nee’ mee bedoelt is teleurstellender dan een duidelijke ‘nee’. Weet iedereen waar hij aan toe is en jij hebt geen stress omdat je iets beloofd hebt wat je niet waar kunt maken.

4. De talk of shame bestaat niet

Het kan zijn dat je de vorige 3 tips hebt opgevolgd, en dat de stress niet verdwijnt. Probeer niet alles zelf op te lossen, maar praat er over. Lijd niet in stilte. Het is namelijk geen schande. Mensen zijn altijd bereid je te helpen. Dus geef je stress even de ruimte en kijk wat je kunt doen om de werkstress bij de bron aan te pakken. Vergeet niet, het is ook in het belang van je werkgever dat jouw stressketel niet overkookt en ze zijn vaak bereid je te helpen.

​​

Door Gast

Gast blogger