Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

5 Wintersport fake news-feitjes ontkracht

23 feb 2023

Het wintersportseizoen is inmiddels alweer in volle gang! En wie voor het eerst op wintersport gaat krijgt vaak een lawine aan adviezen van de doorgewinterde skiër of snowboarder. Best handig, want je moet bergen aan nieuwe dingen leren wanneer je voor het eerst van de piste afgaat. Maar niet elk advies is een goed advies. In deze blog scheiden wij feit van fictie.​​​​​​​​​​

Door Michiel

Mister social

Over Michiel
​​

1. Skischoenen moeten pijn doen als je ze draagt

Laten we vooropstellen dat skischoenen niet zo lekker zitten als een comfortabel paar sneakers. Maar wanneer je voeten pijn doen van de skischoenen, heb je waarschijnlijk niet de goede maat of pasvorm gekocht voor jouw voeten. Er is een uitzondering op deze regel. Wanneer je van de piste afgaat, wil je zo min mogelijk beweging in je skischoenen hebben. Daarom doen skiërs hun veters bovenaan de piste zo strak mogelijk vast en doen ze deze wanneer ze beneden zijn weer los. Zo voorkom je dat je voeten te lang afknellen.

2. Je moet altijd rekken en strekken voor je de piste op gaat

Een goede warming-up is belangrijk voordat je gaat sporten. Ook bij wintersporten kan een goede warming-up niet ontbreken. Maar kan je de rek- en strekoefeningen voor het hardlopen, ook gebruiken voor je wintersport? Het antwoord is nee. Want daarmee vergroot je namelijk de kans op blessures. Rek- en strekoefeningen zijn wel goed voor na het skiën of snowboarden en  als je spieren nog warm zijn. Zo kalmeer je je spieren na de inspanning. Wil je goed voorbereid op wintersport gaan? Schrijf je dan in​ voor de 7 minute workout challenge met Suzanne Schulting 

3. Je heupen warmdraaien helpt je betere bochten te maken

Vroeger was het warmdraaien van je heupen nodig om je ski’s flexibeler te maken. Bij de moderne ski’s is dat niet meer nodig. Die zijn tegenwoordig al flexibel genoeg van zichzelf. Daarom is skiën tegenwoordig ook minder schadelijk voor je rug dan vroeger. Wat je wel kunt doen om goed opgewarmd de piste te betreden, dat vertelt fysiotherapeut Ferdinand Bastiaens in deze video​.

4. Je moet niet skiën wanneer je pijn in je rug hebt

In de meeste gevallen heeft skiën geen nadelig effect op je rugpijn. In sommige gevallen wordt de pijn er zelfs minder van. Het is dus niet direct een slecht idee om te skiën wanneer je rugpijn hebt. Maar er zijn situaties waarin je rugpijn kan verergeren wanneer je op de latten stapt. Ga dus eerst even langs bij de fysiotherapeut of de huisarts voor je met rugpijn de skilift instapt. Druk met alle wintersportvoorbereidingen en geen tijd voor een bezoekje aan de fysio? Je plant eenvoudig een videoconsult met een fysiotherapeut via de Thuisfysio van a.s.r​.

5. Het is goed om te skiën met mensen die beter zijn

Het idee achter skiën met mensen die beter zijn, is het leren van het niveau van deze ervaren skiërs. Veel wintersportblessures ontstaan bij mensen die proberen de geoefende skiërs bij te houden. Ga je op wintersport met mensen die meer ervaring hebben met skiën? Ga dan vooral op je eigen tempo en niveau de piste op. Zo word jij vanzelf ook een ervaren wintersporter. En vergeet ook niet van het uitzicht te genieten. 

Wil je nog wat extra tips? Bekijk dan onze blog​ om goed voorbereid op wintersport te gaan! ​​


Door Michiel

Mister social

Over Michiel