Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

5 tips om de winterdip te verslaan

Heb jij ook ieder jaar last van een winterdip? Dat is helemaal niet gek, want de dagen worden steeds korter en de zon laat zich nauwelijks nog zien. En dan hebben we het nog niet eens over de kou gehad: het dagelijkse ommetje wordt hierdoor steeds minder aantrekkelijk en de bank lijkt jouw naam steeds vaker te roepen. Verzetten heeft geen zin. Of toch wel? Ditzo zocht het voor je uit en deelt 5 tips om deze donkere wintermaanden op een goede manier door te komen!
​​​​​

Door Gast

Gast blogger

​​

Wat is een winterdip?

Een winterdip kan verschillende oorzaken hebben, maar heeft bijna altijd invloed op je fysieke en mentale gezondheid: je voelt je moe, futloos en zit minder lekker in je vel. De oplossing? Gezonde voeding, voldoende beweging én daglicht! Die laatste is belangrijker dan je misschien denkt. Daglicht is namelijk goed voor onze biologische klok en daarmee voor ons humeur, ons slaapritme en onze gezondheid in het algemeen.

5 anti-winterdip tips

Ondanks dat het eigenlijk heel logisch is dat je tijdens de wintermaanden niet veel zin of energie hebt om iets te ondernemen, willen we je helpen om hier verandering in te brengen. Hierbij 5 tips om goed de wintertijd door te komen!

1. Ga iedere dag naar buiten

Zorg ervoor dat je iedere dag even een frisse neus haalt. Bij voorkeur in de ochtend wanneer het licht het felst is. Want krijg je te weinig daglicht binnen? Dan maakt jouw lichaam te veel van het slaaphormoon melatonine aan waardoor je je de hele dag door slaperig en energieloos kan voelen. Daarnaast maak je ook te weinig serotonine aan. Dit heeft vooral invloed op je stemming: je kan je minder prettig voelen dan normaal en ook minder behoefte hebben aan sociale contacten. Geef je hieraan toe? Dan kom je in een neerwaartse spiraal terecht, variërend van een lichte winterdip tot een heuse winterdepressie. Ga er dus iedere dag op uit!

2. Beweeg voldoende

Wist je dat sporten en regelmatig bewegen je humeur kan verbeteren en de kans op een winterdip kan halveren? Tijdens het sporten komt namelijk de stof endorfine vrij, waardoor je je positiever én gelukkiger voelt! Het best​e is natuurlijk als je buiten gaat sporten, maar er zijn ook genoeg manieren om binnen actief te zijn. Schrijf je bijvoorbeeld in voor onze 7-minute-workout challenge​, waarbij je samen met olympisch kampioene Suzanne Schulting iedere dag in slechts 7 minuten één spiergroep traint.

3. Haal planten in huis

Als je minder tijd in de buitenlucht doorbrengt dan je zou willen, haal dan de natuur in huis! Tijd doorbrengen in de natuur verhoogt het persoonlijke geluk én het is goed voor de gezondheid. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die minimaal twee uur per week in de natuur doorbrengen, zich vaak gezonder voelen en ook meer tevreden zijn met hun leven. De natuur is dichterbij dan je denkt: maak bijvoorbeeld een klein groentetuintje met bloempotten op je balkon of terras. Of kies een lichte plek in je huis. Groenten zoals broccoli, spinazie en boerenkool kan je ook in de winter kweken. Door je eigen groente te kweken ben je iedere dag even één met de natuur en verklein je de kans op een winterdip!

4. Maak gezonde keuzes

Ook bij Ditzo zijn we niet vies van een uitgebreide Netflix & chill sessie met lekkere snacks. Toch is het belangrijk dat je dit niet te vaak doet. Want juist tijdens de wintermaanden is het belangrijk dat je gezond eet. Vooral producten die veel ijzer, zink, magnesium en Vitamine B en D bevatten helpen tegen de winterdip. Deze voedingsstoffen vind je bijvoorbeeld in spinazie (of andere bladgroente), noten en zaden, vette vis en eieren. Wissel je snack avondjes daarom eens af met wat gezonde snacks! En nee, je hoeft echt niet met komkommer en worteltjes in de weer. Gezond snacken kan ook leuk en lekker zijn! Met de gratis Ditzo Gezonde snack challenge​ ontvang je recepten en tips voor gezonde snacks. Wat dacht je bijvoorbeeld van zoete chili chips, of geroosterde kikkererwten? Schrijf je snel in voor onze challenge!

5. Zorg voor meer licht in huis

Vind je het met dit donkere weer vooral lastig om op te starten in de ochtend? Dan is het aanschaffen van een speciale daglichtlamp met een eventuele wekkerfunctie misschien wel iets voor jou. Door in de ochtend namelijk minimaal een half uur jezelf onder te dompelen in (kunstmatig) daglicht, kun je jouw slaap- en waakritme al binnen een week verbeteren. Zorg ook voor voldoende licht bij je werkplek door extra lampen neer te zetten. Hierdoor zul je je overdag fitter voelen en in de avond beter slapen. Probeer daarnaast kunstmatig licht van tv's, laptops of je telefoon zo veel mogelijk te vermijden in de avonduren. Anders raakt je melatonineaanmaak alsnog verstoord!

Meer weten over het verbeteren van je slaap? Meld je aan voor ons gratis slaapprogramma​ met praktische tips en oefeningen, zodat je meteen aan de slag kunt!

​​​​​​​​​

Door Gast

Gast blogger