Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Alzheimer SOCKS

Alzheimer SOCKS

21 sep 2017

Een kwart van de ouderen die in een verzorgingshuis woont komt nauwelijks buiten. Bijna de helft van deze ouderen heeft dementie, zo blijkt uit een rondvraag van het Sociaal en Cultureel Planbureau (CBP). Vandaag is het Wereld Alzheimer Dag. Een goed moment om stil te staan bij, volgens artsen en onderzoekers, de volksziekte met de hoogste ziektelast voor de patiënt.

Door Michiel

Mister social

Over Michiel

Wat is dementie?

Dementie is een ziektebeeld waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Als gevolg hiervan kan iemand dagelijkse handelingen minder goed of niet meer uitvoeren. Het gaat dan om ‘makkelijke’ handelingen zoals koken, je aankleden, je medicatie nemen, een container bij de weg zetten. Alzheimer is met 70% de meest voorkomende vorm van dementie.

Volksziekte

Mensen met dementie leven gemiddeld 8 jaar met de ziekte. Gedurende deze periode neemt zowel het aantal als de ernst van de klachten toe. Uiteindelijk overlijdt een patiënt aan de gevolgen van dementie. Dementie is samen met kanker en hart- en vaatziekten de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland.

Bijna 700.000 mensen met dementie in 2055

In Nederland hebben ruim 270.000 mensen dementie. Hiervan wonen er ruim 70.000 in verpleeg- of verzorgingshuizen. En ongeveer ieder kwartier krijgt iemand in Nederland dementie.

Het aantal mensen met dementie zal als gevolg van de vergrijzing in de toekomst explosief stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040. In 2055 bereikt het aantal mensen met dementie een piek van ruim 690.000.

Mantelzorg is nodig

70% van de mensen met dementie woont thuis en wordt verzorgd door hun naaste familie en/of omgeving, onze mantelzorgers. Gemiddeld geeft een mantelzorger 20 uur per week zorg! En de helft van de mantelzorgers combineert de mantelzorg met een baan en/of de zorg voor kinderen.

Uit onderzoek van Ditzo onder mantelzorgers blijkt dat de mobiliteit van mensen met dementie behoorlijk afneemt. Iemand met dementie komt dus in een kleine wereld terecht. Wanneer je hier de toenemende vergrijzing bij optelt, is het niet raar dat de behoefte aan mantelzorgers de komende jaren alleen maar zal toenemen.

Wereld Alzheimer Dag

Iets minder dan de helft van de bewoners van verzorgingshuizen geeft aan vaker naar buiten te willen, maar doet dit niet omdat de gezondheid dat belemmert. Of omdat niemand mee wil of kan. Alzheimer Nederland wil dit bespreekbaar maken op Wereld Alzheimer Dag. Vandaag dus. Op de site van Alzheimer Nederland staan al de initiatieven rondom 21 september, Wereld Alzheimer Dag, genoemd.

Alzheimer SOCKS

Een van de initiatieven van Alzheimer Nederland is Alzheimer SOCKS. Door de Alzheimer SOCKS te dragen maak je Alzheimer bespreekbaar. De winst door de sokken aan te schaffen komt volledig ten goede aan Alzheimer onderzoek aan het VUmc Alzheimercentrum. Wil jij kans maken op een paar van deze schitterende sokken? Reageer dan op onze Facebookpagina!


Door Michiel

Mister social

Over Michiel