Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 12 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
zorgverzekeringen vergelijken

Zorgverzekeringen: de beste vergelijker ben je zelf

18 dec 2017

​Je gezondheid is je waardevolste bezit. Logisch dat je je zorgverzekeraar dan met zorg uitzoekt. Maar hoe kies je nu de juiste zorgverzekeraar en voorkom je dat je appels met peren vergelijkt? Want de prijs of de naam van een polis zegt niet per se iets over de vergoeding. Door zelf slim te vergelijken, weet je welke zorgverzekering het beste bij je past.

Door Gast

Gast blogger

​Geen mens is hetzelfde. Daarom bestaat dé ideale zorgverzekering ook niet. Welke zorgverzekering voor jou ideaal is, hangt af van je wensen en behoeften. Je hebt globaal 3 soorten zorgverzekeringen: restitutie-, natura- of combinatiepolissen. Maar als je goed kijkt wat jij graag wilt en nodig hebt, maakt het meestal niet zoveel uit welke je kiest. Het belangrijkste is dat je zorgverzekering de zorg vergoedt die jij nodig hebt. Deze 3 dingen kunnen je helpen bij je keuze:

  1. De inhoud van de basisverzekering is overal hetzelfde
  2. Kijk naar gecontracteerde zorgverleners bij jou in de buurt
  3. Kijk naar de kans op bijbetaling

1. Inhoud van de basisverzekering overal hetzelfde

Handig om te weten is dat bij elke zorgverzekeraar in Nederland de inhoud van de basisverzekering hetzelfde is. Dit bepaalt de overheid. Waar je ook verzekerd bent, de inhoud is overal gelijk. Zo vergoedt elke zorgverzekering een knieoperatie. Waar wél verschil in zit, is of je naar elk ziekenhuis kunt voor deze behandeling. En of je een gedeelte van de rekening nog zelf moet betalen. Wanneer je een zorgverzekeraar kiest, is het handig om vooraf te bepalen hoe belangrijk je deze zaken vindt.

2. Kijk naar gecontracteerde zorgverleners bij jou in de buurt

Bij elk zorgverzekeraar kun je opzoeken met welke zorgverleners ze een contract hebben. Bij Ditzo kun je dat opzoeken in de Zorgzoeker. Vul je postcode in en je weet of de zorgverleners bij jou in de buurt volledig vergoed worden. Zo kun je dus altijd heel makkelijk van te voren zien of jouw favoriete fysiotherapeut, apotheek om de hoek of ziekenhuis in de buurt gecontracteerd zijn. Is dit het geval, dan maakt het bijna niet meer uit of je nu kiest voor een natura-, combinatie- of restitutiepolis.

3. Kijk naar de kans op bijbetaling

Wat als je toch naar een zorgverlener gaat, waarmee je zorgverzekeraar geen contract heeft? Dit hoeft niet altijd een probleem te zijn. Bij verzekeraars met een combinatiepolis, zoals de Ditzo Zorgverzekering, krijg je hetzelfde bedrag vergoed als is afgesproken met zorgverleners met contract. Alleen als je zorgverlener dus meer dan gemiddeld vraagt voor zorg, heb je kans op bijbetaling. Heb je een naturapolis en ga je naar een zorgverlener zonder contract, moet je vrijwel altijd een deel zelf betalen, gemiddeld 20% van de kosten.

Met andere woorden…

Het belangrijkste is om te kijken of de zorgverleners bij jou in de buurt, een contract hebben met je zorgverzekeraar. Want woon je in Amsterdam? Dan vind je het waarschijnlijk niet zo belangrijk dat die ene fysiotherapeut in Appelscha gecontracteerd is. De zorgverzekering met de meeste gecontracteerde zorgaanbieders is dus niet per definitie de beste voor jou, en kan je in sommige gevallen ook nog eens € 20 per maand schelen.

Overstappen is zo geregeld

Heb je de ideale zorgverzekering gevonden, maar durf je niet over te stappen? Overstappen is zo geregeld. Elke zorgverzekeraar is door de overheid verplicht om je te accepteren en de vergoeding van je lopende behandelingen en medicijnen over te nemen. Je hoeft ook niet bang te zijn dat je dubbel verzekerd bent, je nieuwe zorgverzekeraar zegt je oude verzekering voor je op. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over je zorgverzekering.


Door Gast

Gast blogger