Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Autotips

Tips en tricks bij het (ver)kopen van je auto

14 mei 2021

Misschien is die extra auto overbodig geworden of heb je net een nieuwe auto gekocht, maar moet je de oude nog verkopen? Er zijn veel redenen te bedenken waarom je je huidige auto van de hand kunt doen. Omdat niemand dagelijks een auto koopt of verkoopt, hebben we wat handige tips verzameld.

Door Dijon

Mailkoning

Over Dijon

Tips voor als je een auto wilt kopen

1. Geldige APK

Het is belangrijk dat een auto technisch in goede staat is. Controleer of de auto een geldige APK heeft. Deze datum staat, als die bekend is, op het AutoCheck rapport. De APK geeft aan of de auto volgens de Nederlandse wet- en regelgeving op de weg mag verschijnen.

2. Proefrit

Neem de tijd voor een lange proefrit over alle soorten wegen met verschillende snelheden. Denk bijvoorbeeld ook aan een verkeersdrempel.

3. Juiste kilometerstand

Bij de Nationale Autopas kun je eenvoudig controleren of de kilometerstand van de auto wel klopt en niet teruggedraaid is. Of kijk in het onderhoudsboekje.

4. Slijtage

Controleer de versnellingspook, het stuurwiel, de pedaalrubbers en stoelbekleding op overmatige slijtage.

5. Garantie

Koop je via een dealer? Vraag dan naar de specifieke garantievoorwaarden, zodat je weet wat wel en niet onder de garantie valt. Het opnemen van het soort garantie in de aankoopovereenkomst en de looptijd daarvan kan problemen in de toekomst voorkomen.

Tips voor als je je auto wilt verkopen

1. Waarde van je auto

Verkoop je je auto via Marktplaats of een andere online verkoopsite, zorg dan dat je weet wat je auto ongeveer waard is. Bereken bijvoorbeeld de waarde op Marktplaats.

2. Bij de verkoop van een auto moet je je in de koper verplaatsen

Hoe koop jij het liefst een auto? Als jij zelf een auto gaat kopen moet hij toch ook technisch in orde zijn en mooi glimmen?

3. Autopapieren

Om een auto te verkopen heb je het bijbehorende kentekenbewijs nodig. Het kentekenbewijs bestaat uit:

a) Kentekenbewijs deel 1A : Voertuigbewijs : Hierop staan de gegevens van de auto zoals kenteken, merk, model, brandstof en chassisnummer.

b) Kentekenbewijs deel 1B : Tenaamstellingsbewijs : Hierop vind je de gegevens terug van de eigenaar zoals naam, adres en geboortedatum.

c) Kentekenbewijs deel 2 : Overschrijvingsbewijs : Hiermee schrijf je de auto over op een andere naam.

Vroeger (2004) was er ook een deel 3. Je had toen deel 1, 2 en 3. Deel 3 is nu vervallen en deel 1 is opgesplitst in deel 1A en deel 1B. Ben je een van deze papieren kwijt? Dan kun je die opnieuw aanvragen op de website van de RDW.

4. Overschrijvingsbewijs en tenaamstelling

Om een auto over te schrijven heb je een overschrijvingsbewijs nodig én een tenaamstellingsbewijs (deel 1B en deel 2). De tenaamstelling wordt ongeldig gemaakt (vrijwaring) en er wordt een nieuwe afgegeven op naam van de nieuwe eigenaar. Zoek van tevoren uit waar een auto kan worden overgeschreven. Dit is wel zo makkelijk. Je kunt dit vinden op de website van PostNL. Volg de link 'Auto overschrijven' en klik op 'postkantoor' of 'businesspoint' en vink vervolgens 'Auto overschrijven' aan.

5. Kijkers

Als je kijkers krijgt, zorg dan:

 • dat de auto op een ruime plek staat. Een wagen die krap geparkeerd staat tussen een rijtje andere auto’s werkt niet uitnodigend
 • dat de auto schoon is en dat er geen persoonlijke spullen meer inliggen
 • dat alle instructieboekjes en onderhoudspapieren klaar liggen ter inzage
 • dat je interesse toont. Probeer te achterhalen waarom de koper juist jouw auto op het oog heeft
 • dat je de bijzonderheden laat zien. Vertel niet alleen over noemenswaardige zaken, maar loop met de koper een rondje om de auto heen en toon details die de auto aantrekkelijk maken
 • dat je de potentiële koper een proefrit laat maken. Geef hem of haar de gelegenheid om de occasion uit te testen en neem zelf plaats op de bijrijdersstoel
 • dat je eventuele schade aan je auto eerst hebt laten repareren
6. Onderhandelen over de prijs
 • Focus je op de positieve punten van de auto. Zodra de koper een nadeel van de occasion opnoemt, wees dan realistisch maar stel er iets positiefs tegenover
 • Probeer de koper nogmaals te laten vertellen over zijn/haar interesse in de auto. Dit versterkt het positieve beeld dat de koper heeft
 • Schep duidelijkheid. Weet waar je eventueel wel en niet over wilt onderhandelen. Bedenk voor jezelf de minimale prijs waarvoor je de auto wilt verkopen
 • Wanneer het bod van de verkoper te ver onder jouw vraagprijs ligt, en misschien zelfs onder jouw minimumprijs, zorg dan dat je kunt aantonen dat het bedrag dat jij voor jouw auto vraagt realistisch is. Doe dit aan de hand van prijzen van vergelijkbare modellen op bijvoorbeeld AutoTrader.nl

Afhandelen van de autoverkoop

Nadat je met de koper een prijs en eventuele voorwaarden overeen bent gekomen, is het jouw taak om de daadwerkelijke verkoop soepel en snel af te ronden. Regel vóór de overschrijving de financiële afhandeling. Laat de koper het bedrag storten op jouw rekening of contant overhandigen voordat de auto wordt overgeschreven.

Zorg ervoor dat alle papieren in orde zijn. Bij de verkoop van jouw auto moeten er verschillende formulieren overhandigd te worden:

 • Een deel met de autogegevens (deel 1a of deel 1)
 • Een deel met de tenaamstellingsgegevens (deel 1b of deel 2)
 • Het eigendomsbewijs (Overschrijvingsbewijs, deel 2 of kopie deel 3)

Met deze papieren kan de koper op het postkantoor de auto op zijn of haar naam overschrijven. Hierna ontvang jij jouw vrijwaringsbewijs en de koper kan de occassion meenemen nadat hij de auto verzekerd heeft. Geef de nieuwe eigenaar ook alle onderhoudspapieren en instructieboekjes mee.

De in het verleden behaalde resultaten met deze tips en tricks bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst ;) Maar het kan de (ver)koop van je auto in ieder geval een stuk makkelijker maken! Dan tot slot nog een laatste, niet onbelangrijke tip: vergeet de nieuwe of toekomstige aankoop niet te verzekeren! Je wil natuurlijk wel met een gerust hart de weg op. Op onze website regel je binnen 5 minuten een goede autoverzekering!


Door Dijon

Mailkoning

Over Dijon