Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Auto uitlenen

Auto uitlenen, is dat verzekerd?

25 jul 2018

​Wil je je auto uitlenen aan vrienden, je buren of familie? Hoe zit het dan met je Autoverzekering en wie betaalt eventuele schade? Lees alles over het uitlenen van je auto en de autoverzekering.​​​​

Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther
​​

Auto uitlenen

Een autoverzekering sluit je af op het kenteken van een auto. Dus als je je auto wilt uitlenen aan bijvoorbeeld vrienden, dan zijn zij gewoon verzekerd als zij met jouw toestemming in je auto rijden en in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Of de schade is verzekerd, hangt af van de dekking van je autoverzekering. Let op, verhuur je particulier je auto, dan dekt de autoverzekering eventuele schade niet.

Auto uitlenen en je autoverzekering

WA verzekerd

Is je auto alleen WA verzekerd en veroorzaakt iemand anders met je uitgeleende auto een ongeluk? Dan is alleen schade aan anderen en andermans spullen verzekerd. Schade aan je eigen auto is niet verzekerd met een WA autoverzekering.

WA Casco Beperkt

Naast schade aan anderen en andermans spullen, dekt de WA Casco Beperktdekking ook schades aan je eigen auto. Ook als je je auto uitleent en de schade dan ontstaat. Is je auto Casco Beperkt verzekerd en heb je hem uitgeleend? Dan zijn de volgende schades aan de auto verzekerd:

 • Diefstal, inbraak en joyriding
 • Schade door storm, hagel en overstroming
 • Schade door brand
 • Ruitbreuk
 • Schade door vandalisme
 • Schade als gevolg van een botsing met loslopende dieren of vogels

WA Casco Allrisk

Met de Allrisk Autoverzekering ben je voor bijna alle autoschades verzekerd. Veroorzaakt een ander een ongeluk met je auto, dan is de schade aan je eigen auto gewoon verzekerd. Naast de schades die met de Casco Beperktdekking verzekerd zijn, dekt Allrisk ook schades als gevolg van:

 • Een aanrijding die jij veroorzaakt of degene aan wie jij je auto uitleent
 • Omslaan
 • Van de weg raken
 • Te water raken
 • Een andere plotselinge oorzaak van buiten de auto
 • De bestuurder zelf (zonder opzet)

Auto uitlenen aan vrienden of familie

Of je nu je auto uitleent aan vrienden, familie of buren. Het maakt niet uit. De voorwaarden van je autoverzekering gelden voor iedereen die met je toestemming en een geldig rijbewijs in je auto rijdt. Gebruik je je auto even niet en willen mensen je auto lenen om naar het buitenland te gaan? Ook dan is je auto verzekerd met je autoverzekering, tot maximaal 6 maanden.

Schade en je schadevrije jaren

Veroorzaakt degene aan wie je je auto uitleent autoschade? Dan kun je een beroep doen op ons. Je valt dan wel terug in schadevrije jaren, waardoor je premie stijgt. Soms is het voordeliger om de schade zelf te betalen, zodat je premie niet omhoog gaat. Wil je je auto uitlenen? Bij eventuele schade kun je dus terugvallen in no-claimkorting en schadevrije jaren. Het is daarom goed om vooraf afspraken te maken met de bestuurder over wie de stijging van de premie bij eventuele schade betaalt.

Sluit een overeenkomst

Ga je je auto uitlenen en wil je vooraf goede afspraken maken over eventuele schade? Leg de afspraken vast in een overeenkomst. Zo’n overeenkomst heet een bruikleenovereenkomst en houdt in dat je iets uitleent waar je geen geld voor krijgt. Het klinkt misschien wat zwaar en formeel, maar zo kun je met een gerust gevoel je auto uitlenen en aantonen dat je er geen geld voor ontvangt. Degene aan wie je je auto uitleent, is vooraf op de hoogte van eventuele consequenties.

Geen geldig rijbewijs?

Wie jouw auto leent, moet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Heeft diegene geen geldig rijbewijs en veroorzaakt hij of zij met jouw auto een ongeluk? Dan geldt het volgende:

 • De schade van de tegenpartij vergoeden wij altijd
 • Ook de schade aan jouw auto, als deze Allrisk verzekerd is
 • Wij eisen de uitkeringen vervolgens terug van degene die de auto bestuurde
 • Tenzij duidelijk is dat jij op de hoogte was van het ontbreken van een geldig rijbewijs. Dan kunnen wij de uitkering ook van jou terugeisen

Blijvend letsel of overlijden

Als een ander in je auto rijdt en een ongeluk veroorzaakt, dan is hij of zij niet verzekerd voor blijvende invaliditeit en overlijden. Eventuele passagiers zijn hiervoor wel verzekerd, via de WA dekking van je autoverzekering. Is er niemand aansprakelijk voor het verkeersongeval? Dan zijn ook de passagiers niet verzekerd.

Schade inzittenden

Wil je er zeker van zijn dat jij, degene aan wie je de auto uitleent en passagiers financiële hulp krijgen na een ongeluk? Kies dan voor de aanvullende dekking Schade Inzittenden​. De bestuurder en passagiers zijn dan ook verzekerd als niemand aansprakelijk is voor het ongeluk.


Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther