Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Autorijden en evenwichtsstoornis

Autorijden en evenwichtsstoornis

01 sep 2017

Lopen alsof je dronken bent, je omgeving om je heen zien draaien, misselijkheid en niet meer op je benen kunnen staan. Het zijn gevolgen van een evenwichtsstoornis. Vervelende gevolgen die je dagelijks leven beïnvloeden. Hoe zit het met autorijden en een evenwichtsstoornis? Kan en mag je dan autorijden?

Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther
​​​Evenwichtsstoornis

Een evenwichtsstoornis is een storing aan het evenwichtsorgaan. Je evenwicht wordt verstoord. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Een aantal oorzaken van een evenwichtsstoornis zijn:

 • Ontsteking aan het binnenoor 
 • Ziekte van Ménière. Bij deze ziekte heb je last van aanvallen van draaiduizeligheid. Symptomen zijn misselijkheid, braken, oorsuizen en slechthorendheid 
 • BPPD (benigne paroxismale positie duizeligheid). Dit zijn aanvallen van duizeligheid als je je hoofd beweegt 
 • Tumor aan het evenwichtsorgaan

Gevolgen evenwichtsstoornis

Een evenwichtsstoornis brengt vervelende gevolgen met zich mee. Denk aan:

 • Duizeligheid en ervaren alsof de omgeving draait 
 • Misselijkheid 
 • Braken 
 • Wankelen 
 • Omvallen 
 • Niet rechtop kunnen staan

Kan en mag je autorijden als je last hebt van deze vervelende gevolgen van een evenwichtsstoornis?

Autorijden en evenwichtsstoornis

Autorijden terwijl je duizelig of misselijk bent, waarschijnlijk moet je er niet aan denken. Het is niet verstandig en zelfs verboden om te gaan autorijden met een evenwichtsstoornis. In de Regeling Eisen Rijgeschiktheid staat: “Aanvallen van duizeligheid bij het syndroom van Ménière maken personen ongeschikt voor het besturen van motorrijtuigen. Na een klachtenvrije periode van drie maanden kunnen deze personen aan de hand van de aantekening van de keurend arts weer geschikt worden verklaard.”

Eigen verklaring

Heb je een medische aandoening die je niet had op het moment dat je je rijbewijs haalde en twijfel je over je rijgeschiktheid? Of wil je weten of je mag autorijden met een evenwichtsstoornis? Vul dan op eigen initiatief een Eigen Verklaring​ in. Deze verklaring kun je aanvragen bij het CBR.

Rijgeschiktheid

Het CBR beoordeelt je rijgeschiktheid. De Eigen Verklaring is onderdeel van die beoordeling. Het kan zijn dat het CBR meer informatie nodig heeft. Een specialistisch rapport van je arts bijvoorbeeld. Ook kan het voorkomen dat het CBR een rijtest met je wil afnemen.

Wagenziekte en zeeziekte

Wagenziekte en zeeziekte hebben ook te maken met het evenwichtsorgaan. Je ogen en evenwichtsorgaan werken samen. Wat je ogen en het evenwichtsorgaan registeren, moet matchen. Als je bijvoorbeeld een trap afloopt, zie je dat je naar beneden gaat. Je evenwichtsorgaan registreert dit ook. Maar maak je een boottocht, dan zien je ogen de deining niet, terwijl het evenwichtsorgaan het wel registreert. Omdat deze registratie niet klopt met wat je ziet, kun je last krijgen van zeeziekte en misselijk worden.

Evenwichtsstoornis en verkeersveiligheid

Ga je autorijden met een evenwichtsstoornis en heeft het CBR of je arts aangegeven dat je niet mag autorijden? Je kunt dan de controle verliezen over het stuur, wat kan leiden tot ongevallen. De Wegenverkeerswet zegt dat gedrag dat leidt tot de volgende situaties in het verkeer verboden is:

 • Verkeershinder 
 • Gevaarlijke situaties 
 • Verkeersongevallen waardoor iemand overlijdt of zwaar lichamelijk letsel oploopt, met als gevolg dat diegene gehinderd is in zijn lichamelijke bezigheden.

Volgens de wet mag je dus niet autorijden met een evenwichtsstoornis. Voor jouw veiligheid en de veiligheid van andere weggebruikers.

Evenwichtsstoornis en autoschade

Stap je na een klachtenvrije periode van 3 maanden, met een aantekening van de keurend arts weer in de auto en rijd je schade? Voor schade die je anderen toebrengt met je auto ben je met een autoverzekering verzekerd. Ook als je niet rijgeschikt bent en schade rijdt, vergoeden wij de schade aan de ander. Wel kunnen we de kosten op jou verhalen. Voor de schade aan je eigen auto hang dit af van hoe je bent verzekerd. Heb je een WA-dekking, een WA Casco Beperkt dekking of ben je Allrisk verzekerd? Of je voor bepaalde schades bent verzekerd, hangt af van de dekking die je hebt gekozen.


Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther