Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Autorijden met alzheimer

Autorijden met alzheimer

01 mrt 2018

​Mensen met een lichte vorm van dementie kunnen door het CBR geschikt worden verklaard om nog wel privé auto te rijden. Hieraan zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. En hoe gaat je verzekeraar om met het verhoogde risico?​

Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther
​​

Rijden met Alzheimer

Wanneer de diagnose Alzheimer is vastgesteld, dan kun je ongeschikt zijn om nog te rijden. Dit hangt af van de ernst van je dementie. De ernst van dementie wordt in een schaal uitgedrukt: de Clinical Dementia Rating (CDR).

  • CDR 0,5: zeer lichte vorm van dementie 
  • CDR 1: lichte vorm van dementie 
  • CDR 2: matige vorm van dementie 
  • CDR 3: ernstige vorm van dementie

Dementie en autorijden

Is er vermoeden van dementie? Laat dan je rijvaardigheid testen. Hiervoor leg je een rijtest af bij het CBR. De keuring dien je zelf aan te vragen. Alleen met CDR 0,5 of CDR 1 kun je nog geschikt worden verklaard. De geschiktheidstermijn is dan meestal beperkt tot 1 jaar. Heb je een matige (CDR 2) of ernstige (CDR 3) vorm van dementie, dan ben je altijd ongeschikt om auto te rijden. Het heeft dan geen zin om een keuring aan te vragen.

Alzheimer en rijgeschiktheid

Vul een Eigen verklaring in en stuur deze naar het CBR. Je kunt het formulier voor de Eigen verklaring bij je gemeente aanvragen of online bij het CBR kopen. De verklaring kost ongeveer € 35. Deze verklaring moet je zelf invullen, je mag dit niet door iemand anders voor je laten doen. Een specialistisch rapport van je specialist, bijvoorbeeld je neuroloog, psychiater, klinisch geriater of specialist ouderengeneeskunde, is vereist. Dit rapport stuur je mee.

Rijtest bij Alzheimer

Heb je volgens het onderzoeksrapport een lichte vorm van dementie, dan wordt je uitgenodigd voor een rijtest bij het CBR. Slaag je voor de test, dan mag je maximaal 1 jaar rijden. In uitzonderingsgevallen kun je bij zeer lichte dementie voor maximaal 3 jaar geschikt worden verklaard. Dan heb je naast de geslaagde rijtest een positief neuropsychologisch onderzoek nodig.

Totdat je bent geslaagd voor de rijtest, kun je beter niet achter het stuur gaan als er twijfel is over je rijgeschiktheid. Je arts kan je hierin het best adviseren.

Opnieuw rijgeschiktheid keuren

Wil je na het verlopen van je rijbewijs met termijnbeperking blijven autorijden met Alzheimer? Dan stuur je voordat je oude rijbewijs verloopt opnieuw een zelf ingevulde Eigen verklaring op met daarbij een nieuw onderzoeksrapport. Een nieuw onderzoek is verplicht, omdat Alzheimer een progressieve ziekte is. Dit houdt in dat je dementie in de loop der tijd zal verergeren en je rijvaardigheid zal afnemen.

Alzheimer ontkennen

Er zijn alzheimerpatiënten die hun dementie ontkennen en ook weigeren om naar de huisarts of een specialist te gaan. Mag een dementerende die geen officiële diagnose heeft laten stellen, blijven autorijden? Verstandig is het niet, maar in Nederland ben je niet wettelijk verplicht om gezondheidsproblemen bij het CBR te melden.

Veroorzaakt deze persoon een ongeval, dan kan theoretisch de verzekeraar besluiten om niet uit te keren. Bijvoorbeeld als de dementie zo erg is dat het rijden als grove schuld of roekeloos kan worden gezien. In de praktijk komt dit niet vaak voor.

Wat kun je doen?

Vermoed je dat iemand in je omgeving begint te dementeren, maar blijft deze persoon rijden? En vertrouw je de situatie niet? Iemand met beginnende dementie kan ongeschikt zijn om een auto te besturen. Ook staat in de Wegenverkeerswet dat bestuurders geen gevaar mogen zijn voor zichzelf en voor anderen. Probeer deze persoon te overtuigen om contact op te nemen met een arts en te stimuleren om een Eigen verklaring in te vullen. Lukt dit niet? Dan kun je contact opnemen met de politie om de mogelijkheden te bespreken.


Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther