Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Autorijden na buikoperatie

Autorijden na buikoperatie

18 jan 2018

​Een buikoperatie is een flinke ingreep. De wond moet genezen, je moet zelf herstellen van de operatie en je slikt in veel gevallen pijnstillende medicijnen. Zodra je bent ontslagen uit het ziekenhuis, kan en mag je dan autorijden?​

Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther

Misselijkheid na een buikoperatie

Misselijkheid en overgeven zijn de meest voorkomende bijwerkingen van de narcose. Vooraf nuchter blijven helpt om deze bijwerkingen van narcose te verminderen. Toch is er bij een aantal operaties, zoals een buikoperatie juist een grotere kans op misselijkheid en overgeven. Onder andere hierdoor is het verstandig om het autorijden na de buikoperatie uit te stellen.

Het herstel

Op geleide van pijn kun je dagelijks leven weer oppakken. Dit betekent dat je de activiteiten kan oppakken, als het de klachten niet verergert. Neemt de pijn toe, stop dan de activiteit. Advies: wissel rust en activiteit af. Neem als uitgangspunt dat je steeds actiever word en minder rust nodig heeft. In 3 tot 6 weken na de operatie kun je alle activiteiten weer doen, die je ook voor de operatie deed.

Risico’s van autorijden na een buikoperatie

Gebrek aan kracht en alertheid na een buikoperatie kunnen vreselijke gevolgen hebben in het verkeer. Door de pijnstillers neem je alertheid af. De kans op ongelukken is hierdoor groot. Direct autorijden na een buikoperatie, raden wij daarom af.

Wat zegt de wet?

Een voertuig besturen terwijl je medicijnen slikt die je rijvaardigheid beïnvloeden, mag niet. Autorijden terwijl je onder invloed bent van een stof die je rijvaardigheid vermindert, is namelijk volgens de wet verboden.​

Soorten buikoperaties

Wat voor soort buikoperatie je hebt ondergaan, maakt niet uit. Of je nu een blindedarmoperatie, een buikwandbreuk operatie, een operatie aan je blaas, een baarmoederoperatie of een operatie aan je eileiders ondergaat, zolang je onder invloed bent van een stof die je rijvaardigheid beïnvloedt mag je niet autorijden. Dat geldt ook voor autorijden na een buikoperatie. Daarom is het verstandig om vooraf af te spreken dat je na je operatie wordt opgehaald uit het ziekenhuis.

Autorijden na een buikoperatie

Ontbreekt je de kracht of is je alertheid verminderd door je pijnstillers, rijd dan geen auto. Hoelang iemand niet rijdt, is per persoon verschillend. De een herstelt sneller dan de ander. Houd daarom altijd het advies van je arts of specialist aan.

Ga je na de operatie weer autorijden, dan kan het zijn dat je last hebt van de wond omdat de gordel erop drukt. Een handdoek tussen de gordel en je buik voorkomt dat vervelende gevoel. Daarnaast is het handig om de eerste keer iemand mee te vragen, zodat diegene het autorijden kan overnemen als het toch niet gaat.

Dosering van medicijnen en autorijden

Voor alcohol in het verkeer geldt een limiet. Bij medicijngebruik ligt dit anders. De maximale dosering verschilt per geneesmiddel. Wanneer je mag autorijden na een buikoperatie, hangt daarom samen met de medicijnen die je slikt. Houd altijd het advies van je specialist aan. Luister daarnaast ook naar je eigen gevoel. Ben je vermoeid, zie je slecht, heb je concentratieproblemen of ben je duizelig? Ga dan niet zelf autorijden.

Medicijngebruik na de operatie

Rijd je schade doordat je na het slikken van medicijnen die je alertheid beïnvloeden, toch in de auto bent gestapt? Dan ben je in overtreding. Je herkent de medicijnen die je rijvaardigheid beïnvloeden aan de gele sticker met waarschuwingstekst.

Autoschade en dekkingen

Met een Autoverzekering bent je wel verzekerd voor schade die je anderen met je auto toebrengt. Voor de schade aan je eigen auto, hangt dit af hoe je bent verzekerd. Heb je een WA-dekking, een WA Casco Beperkt dekking of ben je Allrisk​ verzekerd? Of je voor bepaalde schades bent verzekerd, hangt af van de dekking die je hebt gekozen.

Veiligheid staat voorop

Voor je eigen veiligheid en die van andere weggebruikers is het verstandig om je na een operatie te laten rijden. Ga pas zelf rijden als je je pijnvrij kunt bewegen, niet meer duizelig bent en je geen medicijnen gebruikt die de rijvaardigheid beïnvloeden.​


Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther