CVA staat voor cerebrovasculair accident en is de medische naam voor een beroerte. Dit kan een hersenbloeding zijn, waarbij een bloedvat beschadigd is geraakt en is geknapt, of een herseninfarct, waarbij een bloedvat verstopt raakt. In beide gevallen is er sprake van hersenletsel. Ook kennen wij nog de TIA: een kortdurende beroerte die veroorzaakt is door een tijdelijke hapering van de bloeddoorstroming in de hersenen.
Mag je autorijden na een CVA of na een TIA? De eerste 2 weken na een beroerte mag je niet rijden. Je rijbevoegdheid is jou ontzegd. Daarna hangt het van je vorderingen af hoe snel je weer achter het stuur kunt zitten. Er zijn 3 situaties mogelijk: .
Situatie 1: geen invloed op rijvaardigheid
Heb je na je CVA of TIA geen restverschijnselen die van invloed kunnen zijn op je rijvaardigheid? Je keurend arts vult een beroertevragenlijst in en verklaart je geschikt om te rijden. Je mag 2 weken na je beroerte weer autorijden, zonder termijnbeperking. Een voorwaarde is dat je de gangbare behandeling bij je arts volgt.
Situatie 2: wel invloed op rijvaardigheid
Is er na de CVA wel sprake van restverschijnselen die invloed kunnen hebben op je rijvaardigheid? Dan zal je specialist je een rijontzegging tot 3 maanden geven. Na deze periode is een specialistisch rapport nodig. Je doet dan een rijtest bij het CBR. Gaat alles goed, dan is de maximale geschiktheidstermijn 5 jaar.
Situatie 3: bloedvatmisvormingen na CVA
Heeft je specialist geconstateerd dat je bloedvatmisvormingen hebt (een hersenbloeding hebt gehad), dan zul je tot 6 maanden lang geen auto mogen rijden. Zijn er geen restverschijnselen, dan kun je daarna rijgeschikt worden verklaard zonder termijnbeperking. Worden er nog functiestoornissen vermoed? Dan zul je na deze periode een rijtest bij het CBR moeten doen. Gaat dit goed, dan krijg je een rijgeschiktheid voor een termijn van 3 jaar.
CVA of TIA doorgeven aan CBR
Heb je een CVA of TIA gehad, geef het dan door aan het CBR. Iemand anders kan dit niet voor jou doorgeven. Je bent niet wettelijk verplicht aan het CBR door te geven dat je een beroerte hebt gehad. Maar voor de veiligheid van je medeweggebruikers én jouzelf raden wij je wel aan om een Eigen verklaring in te vullen.
Eigen verklaring sturen aan CBR
Zonder restverschijnselen( situatie 1) hoef je niet perse een Eigen verklaring naar het CBR te sturen. Is er bij jou sprake van restverschijnselen, waardoor je een rijtest moet doen? Om de rijtest te kunnen afleggen, moet je wel altijd de Eigen verklaring opsturen. Het formulier Eigen verklaring haal je tegen betaling van circa € 35,- bij je gemeente. Of je koopt hem online bij het CBR. Je arts maakt op het formulier een aantekening van de datum van de beroerte, de aard van de beroerte en de ernst ervan.
Op de achterzijde van het formulier vind je het adres van het CBR. Stuur het ingevulde formulier naar het CBR, samen met een kopie van je legitimatiebewijs. In het geval van situatie 2 of 3 is het slim om alvast een rapport bij je eigen specialist aan te vragen en deze met de Eigen verklaring me te sturen. Neem contact op met je behandelend arts of hij of zij hieraan mee wil werken.
Wat doet CBR met de Eigen verklaring?
Het CBR probeert je binnen 4 weken een schriftelijke reactie te geven. Het CBR bepaalt wat nodig is:
Soms wil het CBR een aanvullend onderzoek laten uitvoeren door een medisch specialist. Dat kan ook nog voorkomen als je al een specialistisch rapport van je eigen behandelend arts hebt meegestuurd. In zo’n geval ontvang je van het CBR een verwijsbrief naar een onafhankelijke specialist. Je betaalt de kosten voor het onderzoek zelf
Is een rijtest in jouw situatie noodzakelijk? Dan ontvang je een oproep van het CBR. Hierin staat wanneer, waar en bij wie je wordt verwacht. En of je met je eigen auto of met een lesauto moet komen.
CVA en rijgeschiktheid
Afhankelijk van je situatie ben je rijgeschikt verklaard zonder termijnbeperking of voor een bepaalde periode. Wat is nu de volgende stap?
- Rijgeschikt onbepaalde tijd
Heeft het CBR je rijgeschikt verklaard zonder termijnbeperking? Dan dien je binnen een jaar na het besluit je rijbewijs te vernieuwen. Het CBR geeft aan de RDW door dat je rijgeschikt bent. De informatie is ook beschikbaar voor jouw gemeente.
- Rijgeschikt bepaalde tijd
Heeft het CBR je rijgeschikt verklaard met een termijnbeperking van 3 of 5 jaar? Vraag dan binnen 4 weken na de datum van het besluit een nieuw rijbewijs bij je gemeente aan. Doet je dit niet, dan wordt je huidige rijbewijs ongeldig verklaard. Op je nieuwe rijbewijs komt de nieuwe einddatum te staan.
CVA en autoverzekering
Wanneer je een rijontzegging hebt, blijft je Autoverzekering gewoon geldig. Je partner kan nog steeds gebruikmaken van je auto. Ook mag je je auto nog steeds uitlenen aan familie, vrienden of buren. Ga je bewust zelf rijden na een CVA, terwijl je de rijbevoegdheid is ontzegd? Dan vergoeden wij schade aan je eigen auto niet. Wel vergoeden wij schade die je bij anderen veroorzaakt. Deze schadevergoeding eisen wij dan bij je terug.