Wat is een herseninfarct?
Bij een herseninfarct sluit een bloedstolsel een bloedvat in je hersenen voor een langere tijd af. Het afgesloten hersenweefsel krijgt daardoor geen zuurstof en voeding meer en functioneert niet meer goed. De oorzaak van een herseninfarct is gelijk aan die van een TIA. Het verschil is dat bij een TIA het gebrek aan zuurstof en voedingsstoffen van korte duur is. Een TIA heeft daardoor geen blijvende gevolgen. Zowel een TIA als een herseninfarct vallen onder een CVA (cerebrovasculair accident).
Herseninfarct en autorijden
Hoe vervelend het ook is, de eerste 2 weken na een herseninfarct mag je niet autorijden. Je rijbevoegdheid is jou ontzegd. Na deze 2 weken is het afhankelijk van je vorderingen hoe snel je weer mag rijden. De neuroloog of revalidatiearts bepaalt of je geestelijk of lichamelijk schade hebt opgelopen. Als dit zo is, dan kun je misschien beter (tijdelijk) niet meer autorijden. De resultaten komen in een specialistisch rapport. Dat rapport kun je later meesturen naar het CBR als je een Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen Verklaring) hebt.
Herseninfarct doorgeven aan CBR, is dat verplicht?
Een herseninfarct doorgeven aan het CBR is niet wettelijk verplicht. Voor je eigen veiligheid, die van je passagiers en medeweggebruikers, kan het wel verstandig zijn om dat te doen.
Verklaring voor Rijgeschiktheid
Het CBR beoordeelt of je weer rijgeschikt bent. Je krijgt dan een verklaring voor Rijgeschiktheid. Om deze verklaring te krijgen, moet je in veel gevallen een gezondheidsverklaring meesturen. Als je na de eerste 2 weken geen restverschijnselen heeft, dan is een gezondheidsverklaring niet nodig. Is er wél sprake van restverschijnselen? Dan moet je de verklaring insturen en een rijtest afleggen.
Een gezondheidsverklaring opsturen?
De gezondheidsverklaring haal je tegen betaling van circa € 35,- bij je gemeente. Of je koopt het formulier online bij het CBR. Je arts maakt op het formulier een aantekening van de datum van de beroerte, de aard van de beroerte en de ernst ervan.
Op de achterkant van het formulier staat het adres van het CBR. Stuur de verklaring naar het CBR, samen met een kopie van je legitimatiebewijs. Heb je restverschijnselen? Dan is het slim om alvast een rapport bij je eigen specialist aan te vragen en deze met de gezondheidsverklaring me te sturen. Neem contact op met je behandelend arts en vraag of hij of zij hieraan mee wil werken.
Herseninfarct en autoverzekering
Ondanks je rijontzegging, blijft je auto gewoon verzekerd. Je partner kan nog steeds gebruikmaken van jouw auto. Ook mag je je auto nog steeds uitlenen aan familie, vrienden of buren.
- Ga je tóch zelf rijden na een herseninfarct, terwijl je de rijbevoegdheid is ontzegd? Dan vergoeden wij schade aan je eigen auto niet. Wel vergoeden wij schade die je bij anderen veroorzaakt. Deze schadevergoeding eisen wij dan bij jou terug.
- Als je je auto voor langere tijd uitleent, moet je dit wel aan ons doorgeven. Rijdt iemand anders in deze periode met toestemming in je auto? Dan is schade aan anderen wel verzekerd. Als je een Allrisk autoverzekering hebt, dan is in veel gevallen ook schade aan je eigen auto verzekerd.