Impact van een keizersnede
Bij een keizersnede komt de baby via de buikwand ter wereld. Daarvoor is het nodig om bij de moeder een horizontale snede te maken boven het schaambeen of soms een verticale snede van de navel naar beneden. Ook snijdt de gynaecoloog vet en bindweefsel onder de huid weg. Na de geboorte maakt de gynaecoloog de baarmoeder en de verschillende lagen van de buikwand met hechtingen dicht.
Rustig herstellen
Er komt veel meer kijken bij een keizersnede dan bij een ‘normale’ bevalling. Sommige klachten kunnen daarom na een keizersnede groter zijn en het herstel duurt vaak wat langer. Naast het bijkomen van de bevalling moet ook de operatiewond genezen. Ook moet je er rekening mee houden dat je na een keizersnede een aantal dagen in het ziekenhuis moet blijven om te herstellen. Meestal mag je na 3 of 4 dagen naar huis.
Herstellen en autorijden
Veel moeders voelen zich na een keizersnede moe, zwak, minder alert en hebben pijn aan de wond zelf. Dit kan een paar dagen tot wel 3 of 4 weken aanhouden. Het advies is daarom: hou zoveel mogelijk rust en doe niet te veel inspannende (huishoudelijke) activiteiten. De wond geneest meestal binnen 3 weken. Of je binnen die 3 weken weer kunt autorijden hangt af van je herstel.
Houd er rekening mee dat je bij het gas geven en remmen je buikspieren gebruikt. Dat kan pijnlijk zijn zolang de wond nog niet genezen is. Dat kan ook gelden voor het omdoen van een gordel. Deze oefent namelijk een grote druk uit op de wond en ook dat kan de pijnklachten verergeren. Zonder een autogordel rijden is natuurlijk niet toegestaan.
Autorijden na narcose of ruggenprik
Onderga je de bevalling onder narcose, dan kun je nog een tijdje klachten hebben, zoals duidelig zijn. Als je de keizersnede met een ruggenprik hebt gehad, kun je na de bevalling nog een aantal dagen last hebben van rugpijn en hoofdpijn. Zijn de klachten van de narcose of ruggenprik zo heftig dat het autorijden moeilijk gaat? Doe dit dan niet.
Neem in elk geval contact op met je arts of een medisch specialist als de klachten erg heftig zijn of lang blijven aanhouden.
Tips voor een voorspoedig herstel
Hierbij enkele tips die moeders meekrijgen na een keizersnede en die nuttig kunnen zijn tijdens het herstel
- Verricht de eerste weken geen handelingen waarbij je iets moet ophangen of tillen boven je macht
- Wacht een paar weken met fietsen. Fietsen is namelijk belastend voor je buik
- Vermijd de eerste weken arbeidsintensieve (huishoudelijke) activiteiten, zoals stofzuigen. Ook hierbij moet je grote belasting op je buik uitoefenen
- Ga de eerste 2 weken niet in bad of zwemmen. Overleg met je kraamzorg of gynaecoloog wanneer je dit weer voorzichtig aan kunt gaan doen. Douchen kan over het algemeen wel
- Bekijk het litteken regelmatig. Is deze pijnlijk, gezwollen en rood? Dan kan dat betekenen dat je teveel hebt gedaan. Raadpleeg bij twijfel altijd je kraamzorg of gynaecoloog
Volg advies van arts op
Artsen adviseren vaak minimaal de eerste 3 weken niet zelf auto te rijden. Dit is in verband met het genezen van de operatiewond. Daarna kan het verstandig zijn pas weer te rijden als de pijn weg is en je concentratie weer helemaal goed is. Vaak moet je zelf beoordelen of je je fit genoeg voelt om veilig te kunnen autorijden. Het is in elk geval goed om niet meteen lange tochten te maken.
Rijd geen auto als je van je arts hiervoor uitdrukkelijk geen toestemming krijgt. Vraag je behandelend arts om persoonlijk advies.
Medicijngebruik na keizersnede
Moet je na je keizersnede medicijnen slikken? Hou er dan rekening mee dat sommige medicijnen je rijvaardigheid beïnvloeden. Rijden onder invloed van een medicijn dat de rijvaardigheid vermindert, is verboden. Je herkent deze medicijnen aan de gele sticker op de verpakking.
Wel of niet verzekerd
Voor schade die je anderen toebrengt met je auto (WA), ben je met een autoverzekering altijd verzekerd. Maar voor je eigen veiligheid en die van andere weggebruikers is het erg belangrijk dat je het advies van je behandelend arts opvolgt. Ga pas weer zelf rijden als je arts zegt dat het mag en als je volledig hersteld bent, alleen dan ben je verzekerd. Je moet dus geen last meer hebben van de operatiewond, duizeligheid en vermoeidheid. Ook moet je geen medicijnen meer slikken die de rijvaardigheid beïnvloeden.
Kind voorin auto
Veiligheid van je baby staat natuurlijk voorop. We merken dat jonge ouders veel vragen over veilig vervoer voor kinderen. Wanneer mag een kind voorin de auto? Wat voor kinderstoeltje is het meest geschikt? Mag je je baby vervoeren tegen de rijrichting in? Hier vind je alle regels over het veilig vervoeren van je kind.