Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Autorijden na kruisbandoperatie

Autorijden na kruisbandoperatie

23 jan 2018

​Je voorste kruisband kan scheuren als je kniegewricht tijdens een ongeval de klap niet goed kan opvangen, zoals tijdens het sporten. Na een kruisbandoperatie ben je beperkt in je bewegingsvrijheid. Rust, met krukken lopen en fysiotherapie staan de eerste periode centraal. Kan en mag je dan wel autorijden?​

Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther
​​

Risico’s van autorijden na een kruisbandoperatie

Zoveel mogelijk rust, lopen met twee krukken en kleine oefeningen doen, dat zijn de adviezen die je de eerste week na je operatie meekrijgt. Autorijden is dus niet verstandig. Besluit je toch in de auto te stappen en weg te rijden, dan is de kans groot dat je bij plotseling remmen je kruisbandoperatie teniet doet.

Artsen adviseren na een kruisbandoperatie pas te gaan autorijden als je geen krukken meer nodig hebt. Dit is meestal na 4 tot 6 weken. Omdat niemand hetzelfde uit een operatie komt, kan het zijn dat langer geen auto kunt rijden. Houd je daarom altijd aan het advies van je arts of specialist.

Wel of niet autorijden?

Autorijden mag als je rijgeschikt bent. Twijfel je of je rijgeschikt bent of kan de arts je geen duidelijk geven? Dan kun je bij het CBR een Gezondheidsverklaring aanvragen​ en invullen. Een keurend arts, een medisch specialist en de deskundige bij de rijtest geven informatie aan het CRB. Het CBR beoordeelt binnen 4 weken of je weer kunt gaan autorijden.

Herstellen van een kruisbandoperatie

Er zijn verschillende kruisbandoperaties. Zo kun je geopereerd worden aan een gescheurde kruisband. Ook een nieuwe kruisband kan de reden van de operatie zijn. Een kruisbandoperatie is niet zomaar een ingreep. Na de operatie staan fysiotherapie, rust en met krukken lopen centraal. Vaak kun je na 4 weken zonder krukken lopen. Dat is ook het moment waarop in meestal weer kunt fietsen en autorijden.

Tips voor autorijden na een kruisbandoperatie

Ga je na een tijdje weer autorijden, neem dan de eerste keer iemand mee zodat diegene het kan overnemen als het toch niet gaat. Ga je weer autorijden, houd er dan rekening mee dat plotselinge krachtinspanning (door bijvoorbeeld snel moeten remmen) op je knie gevoelig kan zijn.

Let op met medicijnen

Moet je medicijnen slikken na je kruisbandoperatie? Houd er dan rekening mee dat sommige medicijnen je rijvaardigheid beïnvloeden. Rijden onder invloed van een medicijn dat je rijvaardigheid vermindert, is verboden. Je herkent deze medicijnen aan de gele sticker op de verpakking.

Zelf autorijden na een kruisbandoperatie

Voor je eigen veiligheid en die van andere weggebruikers is het verstandig om de eerste tijd na de operatie niet zelf te rijden. Veiliger is om te vragen of je met iemand mee kunt rijden. Ga pas zelf rijden als je hiervoor toestemming hebt van je specialist. Gebruik je medicijnen die je rijvaardigheid beïnvloeden of heb je last van duizeligheid of vermoeidheid? Wacht dan nog even met autorijden.


Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther