Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

Autorijden na een operatie

21 jan 2020

​Wanneer je na een operatie weer mag autorijden, hangt af van de gevolgen van de operatie en van je herstel. Je moet geestelijk en lichamelijk gezond en fit genoeg zijn om te mogen autorijden. Hoe lang je nodig hebt om te herstellen, verschilt per operatie. Volg daarom altijd het medisch advies van je arts of specialist op.​​​​​

Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther
​​

Gevolgen van operatie

Van sommige operaties is het duidelijk dat ze het autorijden lastiger maken. Bijvoorbeeld als je door een operatie een been of arm tijdelijk niet kunt gebruiken of je nek niet kunt draaien. Of als je zicht tijdelijk verminderd is. Andere operaties kunnen duizeligheid, vermoeidheid of pijn met zich meebrengen. Het is onverantwoord om duizelig, vermoeid of met hevige pijn achter het stuur te zitten.

Herstellen van een operatie

Of je snel na een operatie weer kunt autorijden, hangt erg af van het herstelproces. Van de ene operatie moet je langer herstellen dan van de andere. Zowel psychisch als lichamelijk. Ook moet je rekening houden met de gevoeligheid van een operatiewond. Bij een buikwond door een keizersnede kan het omdoen van een gordel bijvoorbeeld nog lange tijd pijnlijk zijn. Als deze pijn te heftig is, kun je beter niet in de auto stappen.

Tips

Hierbij een aantal tips die handig kunnen zijn tijdens je herstel:

  • Neem rust

Dat is misschien wel de belangrijkste tip. Te graag je oude leven weer oppakken terwijl dat nog niet kan, zal het herstelproces alleen maar vertragen. Probeer goed naar je lichaam te luisteren en rust te nemen als je voelt dat dat nodig is.

  • Probeer pijn te voorkomen

Doe geen activiteiten die de pijn aan je wond verergeren. Laat activiteiten die je pijn bezorgen liever aan een ander over.

  • Probeer de wond niet aan te raken en houd deze schoon 

Na een operatie kunnen bacteriën in aanraking komen met je operatiewond en een infectie veroorzaken. Dat kan gevaarlijk zijn en het kan je herstel in de weg zitten. Probeer daarom zo min mogelijk aan de wond te zitten en deze goed schoon te houden. Vraag je arts hoe je dit het beste kunt doen.

Autorijden na een operatie

Het is belangrijk om je herstel niet te belemmeren. Tegelijkertijd mag je geen gevaar veroorzaken op de weg. Vermijd het autorijden daarom totdat je arts zegt dat je dit weer veilig en verantwoord kunt doen. En tot je ook echt weer fit en geconcentreerd genoeg bent om veilig te kunnen autorijden. Twijfel je of je mag autorijden? Neem dan contact op met je behandelend arts of specialist voor persoonlijk advies.

Verschillende operaties, verschillende adviezen

Voor verschillende operaties gelden verschillende algemene adviezen met betrekking tot autorijden. Lees meer over:

Medicijngebruik na operatie

Naast klachten waarmee je te maken kunt krijgen na een operatie, moet je ook rekening houden met bijwerkingen van eventuele medicijnen die je na de operatie slikt. Sommige medicijnen hebben een negatieve invloed op je rijvaardigheid. Rijden onder invloed van een medicijn dat je rijvaardigheid vermindert is verboden, dus let daar goed op. Je herkent deze medicijnen aan de gele sticker op de verpakking.

Wel of niet verzekerd

Voor schade die je anderen toebrengt met je auto (WA) ben je met een autoverzekering altijd verzekerd. Maar je mag geen gevaar veroorzaken in het verkeer. Denk daarom aan je eigen veiligheid en die van andere weggebruikers en rij bij twijfel niet. Je kunt je dan beter laten rijden door iemand anders.

Ga pas zelf weer autorijden als je helemaal hersteld bent en jouw arts zegt dat je weer mag rijden. Ook moet je geen last meer hebben van de operatiewond, duizeligheid of vermoeidheid en mag je geen medicijnen slikken die de rijvaardigheid beïnvloeden. ​ ​​​​


Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther