Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Autorijden met warm weer zonder airco

Houd je hoofd koel: autorijden zonder airco in warm weer

24 jul 2020

​​Het zal je maar gebeuren. Is het zo warm dat je een ei kunt bakken op je motorkap, is de airconditioning van je auto kapot. Dat is onaangenaam en ook wel een beetje gevaarlijk. Want als je het te heet hebt in de auto, let je minder goed op de weg en reageer je trager. Gelukkig zijn er een paar handige lifehacks die je helpen niet oververhit te raken in je rijdende rijstkoker.​​​​

Door Gast

Gast blogger

​​1. Natte doekjes op de ventilatie-openingen

Blaast de ventilator in je auto alleen maar warme lucht naar binnen? Leg er dan een nat doekje op. Dit maakt de lucht die naar binnen geblazen wordt een stuk koeler. Zorg er voor dat je meerdere natte doekjes bij je hebt, zodat je de drooggeblazen doekjes onderweg kunt vervangen. Maak als het even kan een mede-passagier hoofd natte doekjes. Zo kun jij op de weg blijven letten. Zorg er na je autoritje voor dat je de ventilatie-openingen goed afdroogt om schimmelvorming te voorkomen.

2. Hou je hoofd koel: met water

Ja ik ga het echt opschrijven: doet de airco in de auto het niet, maak dan je haar nat. Want wanneer het vocht in je haar verdampt, koelt je hoofdhuid af en ook de temperatuur van je lichaam. Overdrijf dit niet. Je haren nat maken voor je gaat autorijden of even met je natte handen door het haar kan voldoende zijn. Je hoeft dus geen complete flesjes Spa Blauw of Evian over je hoofd te gieten terwijl je voorsorteert. Wel zo fijn.

3. Maak van flesjes water koelelementen

Nu we het toch over plastic flesjes hebben: je kunt er heel eenvoudig effectieve koelelementen van maken. Vul de fles met water en stop deze in de vriezer. Vul de flessen niet in zijn geheel, zodat het water ruimte heeft of uit te zetten wanneer het bevriest. Wanneer je een doek om het bevroren flesje doet, kun je deze bijvoorbeeld in je nek leggen om af te koelen. Is het water ontdooid, dan kun je het opdrinken. Ook een handige manier om koel én gehydrateerd te blijven.

4. Pas je route aan: zoek de schaduw op

Wat doe je buiten bent wanneer de zon aan de hemel brandt als een knapperend haardvuur? Grote kans dat je de schaduw opzoekt en plekken waar je als sardientjes in een blikje met andere mensen bent, vermijdt. Dezelfde trucs werken in de auto. Pas daarom je route aan. De snelste weg is niet per se de comfortabelste weg wanneer je motorkap bijklust als bakplaat. Kies eens de toeristische route. Kies voor de pittoreske route langs bossen met weelderige bomen en laaf je aan de schaduw van hun bladeren. Geen bomen op je route? Kies dan voor de route met de minste stoplichten, zo voorkom je dat je onnodig in de warme lucht van andere uitlaatgassen komt te staan.

☀️ Ook warm


Door Gast

Gast blogger