Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 12 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Bevroren auto

Je auto wassen in de winter, is dat slim?

18 jan 2019

​De winter komt er aan! Ik maak flink wat woon-werk kilometers, dus de onderkant van mijn autootje zal nu wel een verzamelplaats van pekel en straatvuil zijn. Tijd dus voor een wasbeurt! Maar stel nou dat het vriest, is het dan wel slim om mijn auto te wassen?

​​​

Door Christel

Miss engagement

Over Christel

Ik vroeg het aan wat collega’s. De een zei van niet en de autoloze anderen wisten het eigenlijk niet. Dus zocht ik het verder uit. En wat blijkt? Ook in de winter is het zeker verstandig je auto regelmatig te wassen. Strooizout hecht zich niet alleen aan het wegdek, maar ook aan je auto. En blijft het zout achter op plekken waar de lak al licht beschadigd is door bijvoorbeeld steenslag en krasjes, wat vaak aan de onderkant en bij de wielkasten het geval is, dan kan er sneller roest ontstaan. Ook voor lichtmetalen velgen is strooizout funest. Op naar de wasstraat dus!

Bevroren autodeuren

Maar waarom horen we dan altijd dat je je auto in de winter niet moet wassen? Het is natuurlijk een open deur, want iedereen weet dat je dan risico loopt op bevroren autoportieren. En dat wil je niet! Tenzij je natuurlijk zin hebt in ochtendgymnastiek, zoals collega Nelleke zo mooi beschrijft in haar blog over bevroren autodeuren.

Tips

Gelukkig voor de minder sportievelingen onder ons blijken die bevroren autodeuren bij een wasbeurt eenvoudig te voorkomen. Ik vond deze tips voor het autowassen in de winter:

Vóór het autowassen:

  • Spuit je sloten in met antivriesspray, vergeet ook de tankdop niet
  • Behandel je portierrubbers, ook van de achterklep, met een deurrubberstick of een rubberspray om uitdrogen te voorkomen
  • Gebruik speciale ruitenwisserhoesjes, zodat je ruitenwissers niet aan de ruiten vast vriezen

Tijdens en na het wassen:

  • Gebruik lauw water als je de auto met de hand wast
  • Kies bij de wasstraat een programma waar ook wielwassen en bodemwassen bij inbegrepen is om de pekelresten goed te verwijderen. Denk ook aan een waxbehandeling ter bescherming van de lak
  • Maak na het wassen je rubbers en de portierranden goed droog
  • Zet je ruitenwissers omhoog, zodat ze niet vastvriezen (voor als je geen hoesjes hebt gebruikt)

Ben jij nou iemand die niet altijd z’n auto aan het poetsen is, maar hem toch wel lief wil behandelen, dan hoef je hem natuurlijk niet iedere week door de wasstraat te halen. Een paar keer in de winter is dan voldoende. Maar ben je echt een diehard autolover, dan adviseren we toch echt om alle tips in acht te nemen ;-)

En dan nog iets…

Oké, je weet nu dat je je auto ook in de winter kunt wassen, maar er zijn natuurlijk meer problemen waar je auto met vrieskou last van kan krijgen. We hebben daarom nog wat extra tips op een rijtje gezet om je bolide goed de winter door te helpen.

Heb jij nog goede tips? Laat het ons weten via onze Facebookpagina.


Door Christel

Miss engagement

Over Christel