Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

Bad habits, hoe kom je er van af?

​Goede voornemens, je hebt ze altijd, maar hou je jezelf er ook aan? Het is een ritueel om met de jaarwisseling je goede voornemens op een rij te zetten: ’dit jaar ga ik stoppen met roken, minder drinken, meer sporten...' etc.  Maar vaak is het ook een ritueel geworden om het jaar erop te constateren dat er weinig van dat rijtje terecht is gekomen. En dan beginnen de voornemens opnieuw. Dit moet toch anders kunnen, zou je zeggen. Misschien is een ‘habit-app’ voor jou de oplossing?

Door

De ketting van Seinfeld

Het concept is eigenlijk heel simpel en is geïnspireerd op een idee van comedian Jerry Seinfeld, bekend van de gelijknamige populaire sitcom. Om een betere komiek te worden, nam hij zich in de begindagen van zijn show voor elke dag wat te schrijven. Als check hing hij een jaarkalender op de muur. Voor elke dag dat hij wat had geschreven, zette hij met een rode marker een kruis op de kalender. Na een paar dagen heb je dan een ketting en die ketting wordt elke dag langer. En het leuke is dat je die ketting zó gaat waarderen dat je hem niet wil onderbreken. ‘Don’t break that chain!’, aldus Seinfeld.
 

Habit-apps

Hoe simpel kan het zijn? Je kunt natuurlijk zelf ook een kalender op de muur hangen en met je marker aan de slag gaan, maar het kan nog eenvoudiger. Tegenwoordig zijn er apps die eigenlijk precies hetzelfde doen. Voorbeelden zijn Habit Streak en HabitBull. Voer in welke gewoonte je wil aan- of afleren en wanneer je taak succesvol is. Ons advies: begin vooral met iets kleins. Je kunt bijvoorbeeld aangeven: ‘ik wil 3x per week naar mijn werk fietsen’. Als je dat dan ook elke week 3x doet, dan ontstaat vanzelf de ketting. Het leuke van de apps is ook dat ze je extra motiveren door je te herinneren aan je taak.
 

66 dagen

Een gewoonte heb je niet van de een op andere dag aan- of afgeleerd. Het schijnt dat je er gemiddeld zo’n 66 dagen over doet om ergens een gewoonte van te maken. De app HabitBull gaat hier ook van uit. Dus als je het consistent blijft volhouden en de ketting niet doorbreekt, kun je jezelf in ruim 2 maanden tijd iets aanleren! Dat is toch beter dan elk jaar maar weer de goede voornemens uitspreken.
 
Voordeel is ook dat je je goede voornemens met de app voor jezelf houdt. Als je ze uitspreekt tegenover anderen, ervaar je misschien juist druk om er mee aan de slag te gaan. Met de app kun je er gewoon zelf aan werken, zonder dat iemand het weet. Niet omdat het moet, maar omdat het kan!      

Door