Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
altijd AAN?

Ben je altijd AAN?

13 jan 2021

Jongeren die tot laat in de avond telefoons, tablets of computers gebruiken, slapen slechter dan leeftijdsgenoten die geen schermpjes gebruiken voor het slapen gaan. Dit stelt het RIVM na onderzoek onder ruim 1.300 kinderen en jongeren. De veelvuldige schermgebruikers slapen tot een half uur korter en worden ook relatief vaak wakker ’s nachts.

Door Michiel

Mister social

Over Michiel

Het RIVM voerde een soortgelijk onderzoek eerder uit onder volwassenen, met vergelijkbare resultaten. Een belangrijke oorzaak van deze problemen is volgens het RIVM het blauwe licht dat afkomstig is van de beeldschermen, dat de biologische klok kan verstoren. Blauw licht bemoeilijkt namelijk de productie van het hormoon melatonine, dat het slaap- en waakritme regelt.

Wat zijn de effecten van beeldschermen op je nachtrust?

Waarschijnlijk kijk jij ook graag nog even televisie of je kruipt achter de computer in de avond. En misschien check je ook WhatsApp op je smartphone voordat je naar bed gaat. En vervolgens lig je te woelen in je bed. Je voelt je moe, maar in slaap vallen lukt niet. In dit blog leggen we de negatieve effecten van beeldschermen op je nachtrust uit. Maar ook vind je tips om je nachtrust te verbeteren!

Melatonine en slapen

Interne klok

Voordat we op de effecten van beeldschermen op je nachtrust ingaan, is het belangrijk om te weten hoe we in slaap vallen. Mensen hebben een zogenaamde interne klok. Deze geeft onder andere aan wanneer we moeten slapen en wanneer we aan de dag kunnen beginnen. Deze interne klok wordt beheerd door het hormoon melatonine.

Slaap- en waakritme

Melatonine is een belangrijke stof, omdat het je slaap- en waakritme regelt. Wanneer het buiten gaat schemeren en de lucht een rode kleur krijgt, maak je melatonine aan. Deze melatonineproductie verlaagt zowel je lichaamstemperatuur als je hartslag, waardoor jij je moe begint te voelen. Wanneer het buiten licht is en de lucht een blauwe kleur krijgt, stopt de melatonineproductie. Het lichaam krijgt zo het signaal om aan de dag te beginnen.

Niet kunnen slapen door je beeldscherm(en)

Blauw licht verstoort je ritme

Helaas houdt je interne klok geen rekening met technologische ontwikkelingen, zoals een televisie, computer of mobiele telefoon. Beeldschermen stralen licht uit met een blauwe kleurtemperatuur. Wanneer je ‘s avonds naar een beeldscherm kijkt (televisie, tablet, computer of mobiel) maakt je lichaam dus geen melatonine aan. Je lichaam begint dan pas met de melatonineproductie als je rustig in bed ligt. Hierdoor kan het lang duren voordat je je moe voelt en in slaap valt.

Verhoogde alertheid voor slapengaan

Het tweede negatieve effect van beeldschermen op de nachtrust is de alerte toestand waarin je verkeert. Met name wanneer je actief betrokken bent, zoals bij videospellen, mobiele telefoons en internet, zul je hier bij het slapengaan last van hebben. Je lichaam moet zich ‘s avonds voorbereiden op het slapengaan door te ontspannen. Dit werk je tegen door je mentaal in te spannen. Of het nu om het spelen van een videospel gaat of om het reageren op berichten op je mobiele telefoon.

Tips om beter te slapen

Geen beeldschermen ‘s avonds

Een simpele oplossing om sneller en beter in slaap te vallen, is om ‘s avonds beeldschermen te vermijden. Zorg ervoor dat je anderhalf uur voordat je gaat slapen niet meer op beeldschermen tuurt. Kies een andere activiteit die je helpt te ontspannen: lees een boek, luister muziek of ga in een warm bad.

Kom veel buiten voor melatonine-aanmaak

Hoe meer je overdag buiten bent, hoe beter je ‘s avonds melatonine aanmaakt. Probeer overdag dus veel buiten te zijn om ervoor te zorgen dat voldoende zonlicht je ogen bereikt. Je zult merken dat je hierdoor ‘s nachts beter en dieper slaapt.

Slaapbril of beeldschermbril

Mocht je je televisieprogramma’s niet willen missen, of wil je toch een uurtje computeren, dan hebben we een tussenoplossing! Je kunt een beeldschermbril (ook wel slaapbril of computerbril genoemd) aanschaffen. Dit is een bril met geel getinte glazen die het blauwe licht van beeldschermen tegenhouden. Zo kun je onbezorgd nog even achter je beeldscherm plaatsnemen zonder de melatonineproductie te belemmeren.


Door Michiel

Mister social

Over Michiel