Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Beslagen autoruit

Beslagen autoruiten voorkomen

21 sep 2020

Met vochtig herfstweer heb je sneller kans op beslagen autoruiten. Dit belemmert je zicht. Gevaarlijk voor jou en je medeweggebruikers. En wist je dat je er zelfs een boete van de politie voor kunt krijgen van € 240? Lees onze tips en voorkom dat je met beslagen autoruiten de weg op gaat.

Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther

Waarom beslaan ruiten?

Als het buiten koud is, zie je je uitgeademde adem als een ‘stoomwolkje’ verschijnen. Dit komt doordat je adem warm en vochtig is en in contact komt met de koude lucht. Dan condenseert de koude lucht. In de auto werkt het net zo. Op het moment dat je in je koude auto stapt, condenseert de lucht. Hierdoor beslaan autoruiten aan de binnenzijde.

Verbod op rijden met beslagen ruiten

Vooral in de koude maanden kun je last krijgen van beslagen ruiten. Vervelend, want het belemmert je zicht op de weg. En dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Daarnaast riskeer je een flinke boete. De politie trakteert je op een bon van € 240 als je met beslagen ruiten rijdt.

Ongeval veroorzaakt met beslagen ramen?

Ben je onverzekerd als je een ongeval veroorzaakt met beslagen autoruiten? Nee, je bent nog steeds verzekerd: wij zullen altijd de schade vergoeden die jij bij een ander hebt veroorzaakt. Zo wordt het 'slachtoffer' altijd schadeloos gesteld. Maar als er sprake is van bewuste roekeloosheid kunnen we het schadebedrag wel op jou verhalen. Schade aan je eigen auto vergoeden wij alleen als je allrisk verzekerd bent. In geval van bewuste roekeloosheid kunnen we je schadeclaim afwijzen. In dat geval vergoeden wij niet. Let op! Als wij de schadeclaim wel vergoeden kan dit effect hebben op je schadevrije jaren.

Beslagen autoruiten voorkomen in 9 tips

Om condens op je autoramen te voorkomen, moet je de luchtvochtigheid in je auto verminderen. Hoe doe je dit? Probeer de volgende 9 tips:

  1. Zet de verwarming aan
  2. Zet de verwarming hoog en vergeet de ruitverwarming niet. Door de warmte verdampt de condens op de ruiten.

  3. Zet de airco aan
  4. Je airco blaast droge lucht in de auto. Richt de blazers op de ruiten. Let op dat je 10 minuten voor je eindbestemming de handbediende airconditioning weer uitschakelt. Zo kan condensatievocht op de verdamper tijdig drogen.

  5. Laat lucht van buiten naar binnen
  6. Zet de aanjager op aanvoering van lucht van buitenaf. Zo zorg je ervoor dat er verse lucht van buiten komt. Gebruik in tegenstelling tot het algemene advies géén recirculatie, want dan blijft de vochtige lucht in je auto aanwezig.

  7. Check je auto op gebreken
  8. Lekkage of slijtage van bijvoorbeeld de rubbers langs ramen en deuren kan voor extra vocht in de auto zorgen. Ook kan de afwatering van de airco verstopt raken.

  9. Zet een raam op een kiertje
  10. Door een raam een stukje open te draaien, zorg je voor een constante luchtstroom van buiten.

  11. Plaats een vochtvreter
  12. Zet ‘s nachts een vochtvreter in je auto. Hierin wordt het overtollige vocht opgevangen. ’s Morgens kun je deze legen. Ook kan een panty gevuld met absorberende kattenbakkorrels als vochtvreter werken.

  13. Leg natte spullen in kofferbak
  14. Alles wat vochtig is, vergroot de kans op beslagen autoramen. Leg daarom natte jassen en paraplu’s in de kofferbak.

  15. Zorg voor schone ramen
  16. Op schone, ontvette autoruiten hecht condens zich minder goed. Was dus regelmatig je autoramen aan de binnenzijde.

  17. Probeer huis-tuin-en-keukentips uit
  18. Er zijn vele van tips te vinden om het beslaan van autoruiten te voorkomen. Bijvoorbeeld scheerschuim uitsmeren op de binnenkant van de autoruit en met een droge doek afnemen.


Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther