Ruiten ijsvrij
Slecht zicht is gevaarlijk, omdat je daardoor niet alles kunt overzien. Als je met bevroren of beslagen ruiten rijdt, kun je ook een bekeuring krijgen als de politie vindt dat je daardoor onvoldoende zicht hebt en een gevaar op de weg bent. Is er sprake van roekeloos rijgedrag, dan is eventuele schade niet verzekerd met de Autoverzekering.
Voorruitfolie of anti-ijsdeken
Je kunt het bevriezen van autoruiten op verschillende manieren voorkomen. Bijvoorbeeld door het aanbrengen van voorruitfolie of een anti-ijsdeken. Hierdoor is het krabben van ruiten meestal niet nodig. Deze oplossing is relatief goedkoop en eenvoudig aan te brengen. De folie en dekens koop je bij bouwmarkten en autospeciaalzaken.
Vuilniszakken over vooruit
Heb je geen voorruitfolie of een anti-ijsdeken in huis? Dan kun je ook vuilniszakken gebruiken. Neem een strook van drie vuilniszakken en leg deze over de voorruit. Vouw de uiteinden naar binnen en sluit de portieren. Deze optie werkt iets minder effectief dan de folie of anti-ijsdeken, maar houdt bij lichte vorst de ruiten goed ijsvrij.
Autohoes
Kies je om alleen de voorruit af te dekken, dan moet je nog steeds de zij- en achterruiten krabben. Als je daar geen zin in hebt of als je tijd wilt besparen, kies dan voor een autohoes. Er zijn universele en op maat gemaakte hoezen. Een op maat gemaakte hoes is wat duurder, maar dekt je auto perfect af.
IJsvrij maken met ijskrabber
Zijn je autoruiten toch bevroren? Maak ze ijsvrij met een ijskrabber van bijvoorbeeld plexiglas of messing. Er zijn verschillende soorten te koop, maar gebruik in ieder geval een echte ijskrabber. Die zijn het meest effectief en beschadigen je ramen niet. Krab wel altijd voorzichtig. Zand of steentjes op de ruit kunnen soms krasjes veroorzaken.
Verwarming op ruitstand
IJskrabben wordt makkelijker als je de verwarming van je auto op de ruitstand zet. Daardoor ontdooit het ijs langzaam. Maar pas wel op: door het plotselinge temperatuurverschil kan het zijn dat er een barst ontstaat in de ruit. En houd er rekening mee dat de motor laten draaien overlast voor de buurt en het milieu veroorzaakt.
Ontdooispray
Om de ruiten makkelijk ijsvrij te maken, kun je ook een speciale ontdooispray gebruiken. Om de ruit volledig ijsvrij te maken, heb je ook een krabber, spons of doek nodig. Vergeet de zij- en achterruiten niet. De spray is ook geschikt om portieren en sloten te ontdooien.
Wat je vooral niet moet doen
Soms is het verleidelijk om autoramen op een andere manier ijsvrij te maken. Doe dit absoluut niet:
- Warm water op de voorruit gieten; kan de autoruit barsten
- Ruit ijsvrij maken met je ruitenwissers. De ruitenwissers en de aandrijfmotor zijn hier niet voor bedoeld en kunnen ernstig beschadigen
- IJskrabben met voorwerpen die daar niet voor bedoeld zijn. Deze kunnen lelijke krasjes veroorzaken, zeker als ze van metaal zijn
Toch ruitschade?
Heb je ruitschade en kun je niet verder rijden? Bel dan direct met de Ditzo Alarmcentrale: +31 30 699 07 08. De Alarmcentrale staat 24/7 voor je klaar in Nederland en in het buitenland.
Kun je wel verder rijden en wil je de ruitschade laten herstellen? Dat kan dit bij een aangesloten autoruitherstelbedrijf in de buurt. De hersteller kan direct zien hoe je verzekerd bent en kan de schade vaak direct afhandelen. Je hoeft dus niet van te voren een melding te maken van je ruitschade.
Schade melden
Heb je autoschade waarvoor je bent verzekerd? Meld de schade zo snel mogelijk en geef aan waar je de schade laat herstellen. Lees hier meer over schade melden.