Blikseminslag en veiligheid in de auto
Na een blikseminslag in de auto ben je veilig. Je auto werkt namelijk als de kooi van Faraday. Dit is een kooivormige constructie van elektrisch geleidend materiaal, die bescherming geeft tegen statische ontladingen zoals bliksem. Een auto is, omdat er ook ramen in zitten, niet een echte kooi van Faraday, maar werkt wel op dezelfde manier. Wanneer de bliksem in je auto inslaat, zal de stroom via het dak en de zijkanten in de grond verdwijnen. In een cabrio met een kap zonder metalen raamwerk of in een niet-metalen auto, ben je niet beschermd tegen blikseminslag.
Auto getroffen door bliksem?
Na een blikseminslag is de stroom al heel snel naar de grond geleid. Je auto tegen een lantaarnpaal parkeren, zodat je auto kan aarden of ontladen, is niet nodig. Ook een paaltje of vangrail raken is niet nodig. Dit zou met de meeste auto’s zelfs zinloos zijn, omdat de bumper vaak van kunststof is.
Blikseminslag in de auto: Hoe reageer je?
Je auto is een veilige plek tijdens het onweer. Toch adviseren wij je om liever niet in een hevige onweersbui de weg op te gaan. Want je zit wel veilig in je auto, maar bij een blikseminslag kun je van schrik de macht over het stuur verliezen. Ook kan de flits je verblinden. Ben je al onderweg? Zoek bij een grote onweersbui een parkeerplek op en zit de bui uit.
Veilige plek voor de auto
Word je onderweg overvallen door een heftige onweersbui? Zet de auto op een veilige plaats en blijf in de auto. Een veilige plek om je auto te parkeren is een plek waarbij je auto:
- Niet het hoogste punt is
- Niet onder of bij een boom staat, want bomen trekken bliksem aan
Heb je je auto tijdens het onweer op een veilige plek geparkeerd? Blijf dan in de auto en wacht de onweersbui af. Daarna kun je weer veilig de weg op.
Gevolgen van blikseminslag in de auto
Blikseminslag kan wel schade veroorzaken aan je auto. Bijvoorbeeld een klapband, brandschade aan plastic onderdelen (grill, bumper) en brandschade op het dak en de motorkap. Daarnaast kan het magnetische veld elektronica ontregelen. Een elektronisch defect dat door een magnetisch veld ontstaat, wordt ook wel inductieschade genoemd.
Hoe is schade door bliksem verzekerd?
De kans dat je auto door bliksem wordt getroffen, is maar klein. Toch komt het af en toe voor. Is alle schade, bijvoorbeeld directe schade aan de carrosserie en indirecte schade aan de elektronica, verzekerd?
- Bliksemschade niet verzekerd: heb je alleen een WA autoverzekering? Dan ben je niet verzekerd tegen schade veroorzaakt door natuurgeweld, storm en hagel
- Bliksemschade wel verzekerd: met een Casco Beperkt of Casco Allrisk Autoverzekering ben je wél verzekerd tegen schade aan je auto die is veroorzaakt door een onweersbui. Zowel directe schade als inductieschade. Onweer gaat vaak gepaard met windstoten en soms zelfs met hagelbuien. Ook stormschade en hagelschade zijn gedekt met je Ditzo Casco Beperkt en Casco Allrisk Autoverzekering
Samengevat
Parkeer bij een fikse onweersbui je auto op een veilige plek. Beter niet in een open veld én niet onder een boom. Wacht de bui af en vervolg je weg. Heb je toch blikseminslag in je auto? Blijf rustig. De stroom wordt snel naar de grond geleid. Je auto parkeren tegen een lantaarnpaal is niet nodig. Raakt je auto beschadigd als gevolg van de bliksem of de hagel en storm die samengaan met de onweersbui? Dan ben je met je Casco Beperkt en Casco Allrisk Autoverzekering gewoon verzekerd.