Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Bloeddonors redden levens

Red levens, word bloedheld!

27 mei 2022

​​Het klinkt niet echt uitnodigend, bloed geven bij de bloedbank. Maar je doet er wel iets nuttigs mee: met bloed doneren red je levens.

Door Dijon

Mailkoning

Over Dijon
​​

Het komt helaas nogal eens voor dat mensen een tekort aan bloed hebben. Bloedverlies kan optreden na bijvoorbeeld een ongeluk, operatie of zware bevalling. Ook zijn er aandoeningen waarbij mensen een tekort aan ijzer of bloedplaatjes hebben. In die gevallen worden bloedtransfusies gegeven en daarvoor is bloed van donoren nodig.

Maar op dit moment dreigt op veel locaties in Nederland helaas een tekort aan bloeddonoren, terwijl het belang van voldoende bloed zo ontzettend groot is voor bijvoorbeeld mensen met kanker, slachtoffers van een verkeersongeluk of te vroeg geboren baby's. Nieuwe donoren zijn dus meer dan welkom. Bloed is namelijk van levensbelang. Het zorgt er voor dat zuurstof en voedingsstoffen overal in je lichaam beschikbaar zijn.​

Helden gezocht

Op 14 juni is het Wereld Bloeddonordag. Daarom vragen we namens bloedbank Sanquin wat extra aandacht voor het belang van bloeddonorschap. Meld je dus met bloedspoed aan op www.sanquin.nl/held​ en word een echte held in ruil voor slechts een uurtje van je tijd!

Daarnaast krijg je als bloeddonor voor elke donatie automatisch een korte medische keuring. Het is mooi meegenomen dat je als donor regelmatig de bevestiging krijgt dat je bloedwaarden op orde zijn. Of dat je juist bij een te hoge of te lage waarde een seintje krijgt om met je huisarts te ontdekken wat er aan de hand is en hoe dit kan worden opgelost. Zo help je als donor niet alleen anderen, maar zorg je ook goed voor jezelf!

Eeuwige roem

Voor een bloeddonatie krijg je niet betaald. Wel is het zo dat je een cadeautje kan verwachten als je een bepaald aantal donaties hebt gedaan. Trouw bloed geven wordt gewaardeerd en dus ook een beetje beloond. Eeuwige roem en een hoop karmapunten dus!

In Nederland is bloedbank Sanquin ervoor verantwoordelijk dat er altijd genoeg bloed op voorraad is. Op dit moment zijn er ongeveer 400.000 Nederlanders die vrijwillig een aantal keer per jaar bloed afstaan. Met het bloed dat zij doneren worden jaarlijks 250.000 patiënten geholpen. Volgens Sanquin helpt één bloeddonatie in totaal 3 patiënten. Bij 35 donaties is een mensenleven gered.


Door Dijon

Mailkoning

Over Dijon