Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 12 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Buitenkraan afsluiten

Buitenkraan afsluiten

01 nov 2018

​De buitenkraan afsluiten voordat de vorstperiode aanbreekt, is belangrijk. Zo voorkom je een bevroren en gesprongen waterleiding en de waterschade die daardoor ontstaat. De buitenkraan afsluiten en voorkomen dat je waterleidingen bevriezen? Lees de tips!

Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther
​​​

De buitenkraan

Waarom is het belangrijk om de buitenkraan af te sluiten? Een kraan uit de muur heeft een grotere kans op bevriezing dan kranen in huis. Omdat bevroren water uitzet, kan de buitenkraan kapot gaan. Met als gevolg lekkage én het risico dat de waterleidingen springen.

Let op de waterleiding

Niet alleen de buitenkraan kan knappen bij bevriezing. Door het water dat in de waterleiding achterblijft, kan ook de waterleiding knappen. Met alle gevolgen van dien. De buitenkraan afsluiten en waar nodig waterleidingen isoleren, kan helpen om deze waterschade te voorkomen.

Stappenplan buitenkraan afsluiten

Wanneer is het juiste moment om de buitenkraan af te sluiten? De herfst, voor de vorstperiode, is hét moment om de buitenkraan af te sluiten. Wacht niet tot de eerste nachtvorst, een buitenkraan kan snel bevriezen. Ga je de tuin winterklaar maken en is het moment aangebroken om de buitenkraan af te sluiten? Volg dan dit stappenplan:

  1. Draai de afsluitkraan tussen de buitenkraan en de hoofdkraan dicht 
  2. Draai de buitenkraan en de aftapkraan open, zodat al het water uit de kraan loopt. Zo weet je zeker dat de leiding leeg is
  3. Draai de aftapkraan dicht en laat de buitenkraan openstaan

Bevroren waterleidingen voorkomen

Waterleidingen isoleren tegen vorst kan verstandig zijn als je in een ouder huis woont. Nieuwbouwwoningen zijn meestal beter geïsoleerd dan oudere woningen. Hierdoor is de kans op een bevroren waterleiding groter in een ouder huis. ’s Winters geen bevroren waterleidingen? Doe je voordeel met deze vijf tips, zodat je niet zonder water komt te zitten:

  • Voorkom tocht. Tocht en vorst zijn de grootste rivalen van waterleidingen
  • Heb je een watermeter, kranen en waterleidingen in onverwarmde ruimtes? Zoals de schuur, in de kruipruimte, de kelder etc. De watermeter, kranen en waterleidingen isoleren tegen vorst helpt
  • Gebruik je bepaalde kranen niet? Sluit de leidingen af en laat de kranen leeglopen
  • Gebruik je radiatoren in bepaalde ruimten niet? Laat ze toch een klein beetje openstaan
  • Zet de thermostaat ’s nachts niet uit. Een aantal graden lager is aan te raden. Hoe laag, hangt af van je type woning en de isolatie. In een goed geïsoleerd huis blijft de warmte ’s nachts beter hangen dan in een slecht geïsoleerd huis, waardoor het in goed geïsoleerd huis de volgende ochtend comfortabeler is. Uitgangspunt is tussen de 10 en 15 graden Celsius

Vorstvrije buitenkraan

Er zijn ook buitenkranen die vorstbestendig zijn. Als je na gebruik deze vorstvrije buitenkraan helemaal goed dichtdraait, loopt de leiding leeg. Zo blijft er nooit water in de leiding achter en kunnen de buitenkraan en de leidingen niet bevriezen. Een vorstvrije buitenkraan kun je ook in de winter gebruiken. Let op: draai de kraan na gebruik wel helemaal dicht zodat de leiding echt leeg is. Het kan gebeuren dat je vorstvrije buitenkraan toch lekt. In de meeste gevallen is dan het rubbertje of het ventiel versleten.

Buitenkraan en verzekering

Springt er in je woning spontaan een leiding? Dan ben je met de Ditzo Woonhuisverzekering​ verzekerd voor de gevolgschade. Wij zien dit als een plotselinge en onvoorziene gebeurtenis. De leiding krijg je niet vergoed, maar wel de schade die de lekkage veroorzaakt.

Zolang er geen sprake is van achterstallig onderhoud en nalatigheid, zijn de meeste schades aan je woning gewoon verzekerd. Onderhoud je woning goed om vervelende schades te voorkomen, zoals door je buitenkraan af te sluiten voordat de winter begint.


Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther