Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
buitenkraan

Buitenkraan afsluiten

12 dec 2019

​Het is belangrijk om de buitenkraan af te sluiten voordat een vorstperiode aanbreekt. Zo voorkom je een bevroren en gesprongen waterleiding. Want door een gesprongen waterleiding ontstaat waterschade. Wil je voorkomen dat je waterleidingen bevriezen? Lees de tips!

Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther
​​​

De buitenkraan en waterleiding

Kranen in de muur hebben een grotere kans op bevriezingen dan kranen binnen het huis. Bevroren water zet uit waardoor de buitenkraan kapot kan gaan. Het gevolg hiervan is lekkage en het risico dat de waterleidingen gaan springen. De waterleiding gaat springen omdat er water in de waterleiding achterblijft doordat de buitenkraan niet is afgesloten. Daarom is het van belang om de buitenkraan af te sluiten en waar nodig de waterleiding isoleren. Dit kan helpen om deze waterschade te voorkomen.

Hoe sluit ik de buitenkraan af

Het juiste moment om de buitenkraan af te sluiten is in de herfst, voor de vorstperiode. Wacht niet tot de eerste nachtvorst, een buitenkraan kan snel bevriezen. Wanneer je de tuin winterklaar gaat maken, en dus ook de buitenkraan gaat afsluiten volg dan dit stappenplan:

  1. Draai de afsluitkraan tussen de buitenkraan en de hoofdkraan dicht 
  2. Draai de buitenkraan en de aftapkraan open, zodat al het water uit de kraan loopt. Zo weet je zeker dat de leiding leeg is
  3. Draai de aftapkraan dicht en laat de buitenkraan openstaan

Bevroren waterleidingen voorkomen

Nieuwbouwwoningen zijn meestal beter geïsoleerd dan oudere woningen. De kans op een bevroren waterleiding is groter in een ouder huis. Hierdoor is het van belang om de waterleidingen te isoleren tegen vorst als je in een ouder huis woont. Doe je voordeel met deze vijf tips, zodat je niet zonder water komt te zitten:

  • Voorkom tocht. Tocht en vorst zijn de grootste rivalen van waterleidingen
  • Heb je een watermeter, kranen en waterleidingen in onverwarmde ruimtes? Zoals de schuur, in de kruipruimte, de kelder etc. De watermeter, kranen en waterleidingen isoleren tegen vorst helpt
  • Gebruik je bepaalde kranen niet? Sluit de leidingen af en laat de kranen leeglopen
  • Gebruik je radiatoren in bepaalde ruimten niet? Laat ze toch een klein beetje openstaan
  • Zet de thermostaat ’s nachts niet uit. Een aantal graden lager is aan te raden. Hoe laag, hangt af van je type woning en de isolatie. In een goed geïsoleerd huis blijft de warmte ’s nachts beter hangen dan in een slecht geïsoleerd huis, waardoor het in goed geïsoleerd huis de volgende ochtend comfortabeler is. Uitgangspunt is tussen de 10 en 15 graden Celsius

Vorstvrije buitenkraan

Je kunt er ook voor kiezen om een vorstvrije buitenkraan aan te schaffen. Deze kun je in de winter ook gebruiken. Draai de kraan wel altijd volledig dicht zodat de leiding echt leeg is. Hierdoor blijft er nooit water in de leiding achter en kunnen de buitenkraan en de leidingen niet bevriezen. Het kan gebeuren dat je vorstvrije buitenkraan toch lekt. In de meeste gevallen is dan het rubbertje of het ventiel versleten.

Waterleiding en verzekering

Springt er in je woning spontaan een leiding? Dan ben je met de Ditzo Woonhuisverzekering​ verzekerd voor de gevolgschade. Wij zien dit als een plotselinge en onvoorziene gebeurtenis. De leiding krijg je niet vergoed, maar wel de schade die de lekkage veroorzaakt zoals schade aan je parketvloer of sanitair.

Zolang er geen sprake is van achterstallig onderhoud en nalatigheid, zijn de meeste schades aan je woning gewoon verzekerd. Onderhoud je woning goed om vervelende schades te voorkomen, zoals door je buitenkraan af te sluiten voordat de winter begint.

​​​​​​

Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther