Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

Consumentenbond uitzondering onder vergelijkers

21 apr 2015

Enkele weken geleden publiceerde De Telegraaf een artikel over de inkomsten die de Consumentenbond verdient aan haar prijsvergelijkingen. Volgens De Telegraaf zou de Consumentenbond hiermee miljoenen verdienen op jaarbasis. Deze inkomsten zijn opmerkelijk, zo redeneert de krant, omdat juist de Consumentenbond ageert tegen provisies bij andere bedrijven.

Door

​De Consumentenbond heeft inmiddels gereageerd op de uitlatingen van de krant. “Er wordt gesuggereerd dat wij miljoenen verdienen aan overstapvergoedingen, maar dit is geen winst, dit komt linea recta ten goede aan alles wat wij doen voor consumenten,” zo reageert directeur Consumentenbond Bart Combée in een reactie op hun website. Verder zegt Combée dat alle bedrijven dezelfde vergoedingen betalen, zodat er geen financiële prikkel is om de hoogst betalende partij voor te trekken.

Vast bedrag
Ditzo kan dit bevestigen. Als enige in de markt vraagt de Consumentenbond een vast bedrag van de verzekeraars per afgesloten autoverzekering. De Consumentenbond krijgt van alle verzekeraars waarmee ze een deal hebben eenmalig € 50 per afgesloten autoverzekering. Hier komen nog wel wat extra kosten bovenop, zoals bijvoorbeeld btw. Dat is een stuk minder dan wat marktleider Independer vraagt aan de verzekeraars.
 
Niet alleen op prijs
Uit ons eerder onderzoek in samenwerking met Blauw Research, kwam naar voren dat consumenten niet alleen prijs belangrijk vinden, maar ook andere zaken als kwaliteit. De Consumentenbond biedt ook als een van de weinige vergelijkers de mogelijkheid om de verzekeraars te rangschikken op klantbeoordelingen in plaats van alleen op prijs.
 
Geen compleet beeld
Verder zegt de Consumentenbond dat zij open en transparant over deze vergoedingen communiceren op de website. Wij hebben het inderdaad gevonden. Wat wel minder duidelijk is voor de consument, dat toch niet alle verzekeraars opgenomen zijn in de vergelijking. Dit komt omdat sommige verzekeraars – om diverse redenen- geen premiegegevens doorgeven. Vanwege dit gegeven is iedere vergelijker op dit moment nooit volledig. En zal je toch als consument op onderzoek moeten gaan of advies vragen aan een betrouwbare tussenpersoon voor een compleet beeld.

 

Door