Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
coronavirus

Coronavirus - Wat is verzekerd met je zorgverzekering?

19 mei 2021

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over het coronavirus en de vergoeding van medische zorg.

Door Michiel

Mister social

Over Michiel

Krijg ik een coronatest vergoed?

Iedereen met klachten die mogelijk passen bij het coronavirus kan zich via de Rijksoverheid laten testen bij de GGD. Het testen is gratis en valt NIET onder het eigen risico. Ook wanneer de huisarts een coronatest bij je afneemt en laat analyseren door een laboratorium, betaal je geen eigen risico.

Verzeker je
vakanties
Vanaf
€ 2,96
p/mnd
​​​​​

Krijg ik mondkapjes en desinfecterende gel vergoed?

Mondkapjes of desinfecterende gel worden niet vergoed vanuit de basisverzekering of aanvullende verzekeringen. Het RIVM adviseert het gebruik van mondkapjes alleen voor medisch personeel.

Mondkapjes helpen alleen als je ze op de juiste manier gebruikt; ze moeten heel goed sluiten over neus en mond en je moet ze regelmatig wisselen. De simpele (papieren) mondkapjes die veel mensen gebruiken, beschermen de drager niet tegen het virus. Verkeerd gebruik van de mondkapjes geeft schijnzekerheid.

Hoe zit het met de vergoeding van medische zorg?

Medische zorg, zoals bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts of een opname in het ziekenhuis, wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Het eigen risico is van toepassing op vergoedingen vanuit de basisverzekering (met als uitzondering het bezoek aan de huisarts). Lees meer over het eigen risico of bekijk onze polisvoorwaarden.

Krijg ik een vergoeding voor spoedeisende zorg bij een negatief reisadvies?

Reis je naar een land met een geel, oranje of rood reisadvies? Dan heeft dit geen invloed op de vergoeding van spoedeisende zorg vanuit je zorgverzekering. Belangrijk is wel om je zorgpas mee te nemen als je op reis gaat. Let op: de dekking kan beperkt zijn tot een maximum vergoeding. Meer weten over je dekking of wat te doen als je onverwachts zorg nodig hebt? Bekijk onze pagina zorg in het buitenland.

Krijg ik een vergoeding voor repatriëring naar Nederland als ik tijdens vakantie corona krijg?

Een repatriëring krijg je alleen vergoed als dat medisch noodzakelijk is. Bekijk hier de vergoeding voor repatriëring. Neem altijd contact op SOS International als je in het buitenland bent en gerepatrieerd moet worden. Het telefoonnummer is +31 (0)20 651 51 51.

Bij code oranje zijn de veiligheidsrisico’s in het betreffende land groot. Het wordt dan sterk afgeraden om te reizen als dit niet noodzakelijk is. Bij rood geldt dat reizen zelfs gevaarlijk is en dit sterk wordt afgeraden. In landen met code oranje of rood ben je wel vergoed voor spoedeisende zorg via je basisverzekering, maar meestal niet via je aanvullende verzekering of reisverzekering.

Ik heb een afspraak in het ziekenhuis, kan dat nog?

Ziekenhuizen hebben maatregelen genomen om verspreiding van het virus te voorkomen. De websites van ziekenhuizen worden continu bijgewerkt met informatie voor bezoekers en patiënten. Kijk eerst op de website van het ziekenhuis waar je een afspraak hebt. Wil je de afspraak toch verzetten? Neem dan contact op met het ziekenhuis.

Heb je nog vragen?

Staat jouw vraag hier niet bij? Bekijk dan de vragen & antwoorden van het RIVM. Heb je een vraag over je zorgverzekering en het coronavirus? Neem dan gerust contact met ons op. We doen ons best om je zo goed en zo snel mogelijk te woord te staan.


Door Michiel

Mister social

Over Michiel