Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

De mol duikt binnenkort weer op!

08 mrt 2016

​Nu we weten dat Klaas van Kruistum de mol is bij Wie is de Mol 2016, kunnen we het weer hebben over de echte mol. En dat is nodig, want de grote mollentrek zit er weer aan te komen. Wil je een lekker strak gazonnetje houden, zorg dan op tijd voor voorzorgsmaatregelen.

Door Christel

Miss engagement

Over Christel

​Met de mol bedoelen we dat lieve slechtziende beestje dat je mooie grasveldje helemaal kan ruïneren. En dat is helaas op geen enkele woonhuisverzekering gedekt. In het vroege voorjaar graaft het vrouwtje diep in de grond een ruimte met verschillende gangen. De uitgegraven grond die ze niet nodig heeft, werkt ze met haar achterpoten naar achteren en boven, de molshopen. Iets later gaan de mannetjes op zoek naar een vrouwtje en graven in grote haast oppervlakkige gangen die je als molsdammen in je gras ziet. Ze graven tot ze een vrouwtje hebben gevonden en zoeken daarna hun heil weer verderop.

Voorkomen

De kleine zwarte gravertjes kunnen bij het zoeken naar voedsel flink wat grond verzetten. Ze graven gangen om zich makkelijk te kunnen bewegen onder de grond, om regenwormen en andere bodemdiertjes te zoeken. Omdat de mol geen obstakels wil bij het graven, zit hij het liefst onder jouw grasveldje. Want daar vindt hij geen wortels op zijn pad. Maar omdat jij juist geen molshopen in je mooie gazon wilt, zijn mollen niet de meest geliefde diertjes in de tuin. Het best kun je een molshoop voorkomen. Hoe? Door kippengaas om je grasveldje in te graven tot aan het grondwater.

Bestrijden: doden helpt niet (en het is niet aardig)

Heb je toch een mol in je tuin? Er zijn veel mogelijkheden om diervriendelijk de mol te bestrijden. Denk dan dus niet aan mollenklemmen in mollengangen, pennen met een elektrische spanning, gebroken glas of gifgas in de gangen. Doden heeft vaak ook weinig zin, omdat zodra een mol uit zijn territorium weg is, een andere mol zijn kans schoon ziet om het vrije territorium in te pikken.

Diervriendelijke oplossing: vieze geurtjes

Inspelen op het reukvermogen van de mol heeft beter resultaat. Mollen houden niet van de geur van keizerskroon (een plant), omdat dit naar vossen ruikt. Ook houden ze niet van de geur van kruisbladwolfsmelk, knoflook, kamfer en terpentijn. Omdat de mol toch wil eten gaat hij in een andere tuin verder op zoek naar voedsel en de geur houdt vaak ook andere mollen uit je tuin.

Fijn voorjaar!


Door Christel

Miss engagement

Over Christel