Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Een hond kan schade veroorzaken. Wie is aansprakelijk?

De prent van Vincent – hond bijt man

20 jan 2017

De hondenbezitters bij Ditzo wilden wel eens weten hoe het zit met de aansprakelijkheid bij eventuele schade door hun trouwe viervoeter. Want honden kunnen soms net iets te enthousiast zijn en niet luisteren. Zelfs de liefste hond kan door iets onverwachts anders reageren dan normaal. Kortom: een hond, maar ook andere huisdieren zoals katten en paarden kunnen onbedoeld veel schade veroorzaken. De vraag is dan: wie is er aansprakelijk? Vincent zocht het uit!

Door Vincent

Schadekoning

Over Vincent

Om aansprakelijk gesteld te worden door een ander moet je bezitter of eigenaar van de hond zijn en de schade moet door het dier zelf zijn veroorzaakt. Laten we eerst even de juridische termen doornemen. Je bent eigenaar van het huisdier als deze bij jou woont en jij voor hem zorgt, hem voert en zijn medische kosten betaalt. Verder ben je als eigenaar van een hond “risico aansprakelijk” als het dier schade veroorzaakt aan een ander. Dat risico aansprakelijk zijn houdt in dat jij aansprakelijk kan worden gesteld voor wat jouw hond doet. Als jouw hond schade maakt, ben jij dus aansprakelijk.

Aansprakelijk

Ook als je er als eigenaar of bezitter helemaal niets aan kan doen, ben je vaak toch aansprakelijk voor alle veroorzaakte schade door je viervoeter. Als bijvoorbeeld je hond door het buurmeisje wordt uitgelaten en er ontstaat een valpartij of de hond bijt de buurman dan ben jij aansprakelijk voor de letselschade, de schade voor die persoon. Ook al zat jij thuis op je terras bij de barbecue en wist je niet wat er op dat moment gebeurde, jij bent als eigenaar van de hond dan toch aansprakelijk.

Kosten

Naast aansprakelijkheid ontstaat er soms discussie over de kosten. Want welke kosten krijg je vergoed als jouw hond bijvoorbeeld wordt gebeten door een andere hond? Je hond is een kostbaar bezit dus breng je de gewonde hond snel naar de dierenarts voor behandeling. Je maakt dan al kosten terwijl je niet eens zeker weet of de hond de aanval overleeft. Soms gaat de hond alsnog naar de hondenhemel en is het nog een heel gedoe om alle kosten vergoed te krijgen.

Advies van onze specialist van DAS Rechtsbijstand

“Ik adviseer slachtoffers om altijd getuigen aan te spreken die het (bijt)incident gezien hebben en hun gegevens te vragen. En laat kinderen niet zomaar honden aaien. Het is verstandig om als eigenaar van een hond een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.”


Door Vincent

Schadekoning

Over Vincent