Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
autoschade door wilde dieren

Prent van Vincent - schade door wilde dieren

19 mei 2017

Vincent, onze schadekoning, schreef eerder al een blog over honden. Want hoe zit het met de aansprakelijkheid als je hond schade veroorzaakt? Maar er zijn meer dieren die schade kunnen veroorzaken. Nu het steeds lekkerder weer begint te worden, trekken wilde dieren er ook steeds meer op uit. Hoe lief dieren ook kunnen zijn, ze kunnen ook voor wat onverwachte schades zorgen. Gelukkig zijn er (bizarre) tips om dit zoveel mogelijk te voorkomen!

Door Vincent

Schadekoning

Over Vincent

Steenmarter onder je motorkap

Steenmarters kunnen je auto flink beschadigen. Via de onderkant van de auto kruipt de steenmarter in de motorruimte waar hij op zoek gaat naar kabels met visolie. Alle auto's met visolie in de kabels lopen risico. Je ziet wel dat moderne en duurdere auto’s vaak een beter afgeschermde motorruimte en beter geïsoleerde en afgeschermde kabels hebben. Hierdoor lopen deze auto’s een kleinere kans op schade. Op het internet kun je allerlei tips van ervaringsdeskundigen vinden om de steenmarter bij je auto vandaan te houden. Een paar voorbeelden:
 
  • Maak een rooster voor onder de auto. Hier durven steenmarters niet op te lopen en zo komt er geen steenmarter onder de auto.
  • Voor mij ook een verrassing, maar wat schijnt te helpen: urineren over de banden van de auto. Je kunt ook in een gieter plassen en zo op een discrete manier de urine over de banden gieten… Met dank aan Peter.
  • Monteer een apparaat dat ultrahoge geluidstonen (12KHz) uitzendt, hier houdt de steenmarter niet van. Deze apparaten zijn te koop vanaf 20 euro.
Schade door een steenmarter is, bij zo’n beetje alle verzekeraars, slechts in bepaalde gevallen verzekerd. Als je alleen een WA verzekering hebt, dan is schade aan je eigen auto sowieso niet verzekerd. Ook bij WA + Casco Beperkt is schade door steenmarters niet gedekt. Heb je WA + Casco Allrisk, dan kan je de schade door een steenmarter wel indienen. Houd dan wel rekening met een terugval in schadevrije jaren. Reden genoeg dus om ook zelf aan de slag te gaan om dit beestje uit de buurt van je auto te houden.
 
Tip: in 2014 schreven we ook al een blog over steenmarters. Zo kunnen ze ook in huizen voor ellende zorgen!
 

Hert op je motorkap

Ook onderweg kan je met je auto plotseling een dier tegenkomen. In bosrijke gebieden komen aanrijdingen met overstekend wild vaak voor. Met waarschuwingsborden, wildrasters, hekken en snelheidsbeperkingen wordt geprobeerd om het aantal aanrijdingen zo veel mogelijk te beperken.
 
Ondanks deze maatregelen vinden in Nederland jaarlijks naar schatting meer dan 5.500 aanrijdingen met grote wilde dieren plaats, zoals herten, reeën en wilde zwijnen. Zo’n aanrijding kan grote schade aan je auto veroorzaken. De gemiddelde schade bij een aanrijding met een dier ligt bij ons rond de € 1.600!
 
Omdat een wild dier geen eigenaar heeft, kun je de schade niet op iemand verhalen. Als je bij Ditzo een WA + Casco Beperkt of een WA + Casco Allrisk verzekering hebt, kun je de schade die het dier heeft veroorzaakt claimen bij Ditzo. Een dergelijke schade heeft geen invloed op je schadevrije jaren. Het is wel belangrijk om direct contact op te nemen met onze collega’s van schadebehandeling. Zij kunnen je vertellen wat je precies moet doen. Zorg daarbij in ieder geval voor een aantal foto’s!
 
Naast het melden van de schade bij Ditzo ben je bij een aanrijding met een wild dier verplicht het ongeval te melden bij de politie. Die zorgt ervoor dat het dier kan worden opgeruimd door de politie of faunabeheerder of, indien nodig, uit zijn lijden wordt verlost. Goed om te weten: het is strafbaar om door te rijden na een ongeval met wild. Ook is het strafbaar om het aangereden dier mee te nemen of aan een derde te geven.
 
Een steenmarter onder je motorkap of een hert op je motorkap... hopelijk gebeurt natuurlijk geen van beide!

Door Vincent

Schadekoning

Over Vincent