Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 12 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
e-bikes in het verkeer

E-bikes: helm op of helm af?

05 mrt 2019

​De lente is weer begonnen, het begin van een altijd snel oplopende fietskoorts. Binnenkort beginnen de grote tours, denk aan de Giro en de Tour de France, en de amateurrenners ploppen als paddenstoelen uit de grond. Veel van deze racefietsgebruikers dragen een helm, omdat ze al snel een redelijke snelheid halen. Maar op je e-bike is dat niet anders en uit een onderzoek van het AD van vorig jaar blijkt dat ongevallen met e-bikes sterk blijven stijgen. Daarom pleiten onderzoekers voor een verplichte fietshelm bij alle e-bikes. Betutteling of nodig?​​

Door Gina

Online goeroe

Over Gina

E-bikes worden steeds normaler, een helm ook?

E-bikes zijn al lang niet meer alleen populair onder de ouderen onder ons. Steeds meer werkenden gebruiken de e-bike als woon-werkverkeer. ‘Normale’ e-bikes hebben een trapondersteuning tot 25 kilometer per uur. Hartstikke fijn, je kan sneller en makkelijker fietsen. Wind tegen is bijna geen probleem meer. Het heeft alleen wel een consequentie…

Het aantal verkeersongevallen met de fiets blijft toenemen. E-bikers hebben hierbij 2 keer zo vaak meervoudige verwondingen en vaker hersenletsel, zo blijkt uit het onderzoek van het AD.

Kosten basisverzekering

Als je naar het ziekenhuis gaat, vallen de kosten onder de basisverzekering van je zorgverzekering. Eerst betaal je daarover je eigen risico. Een gemiddelde Nederlander had in 2015 € 2.749 aan zorgkosten voor de basisverzekering. Daarvan is het eigen risico een klein deel. De rest wordt verdeeld over alle Nederlanders via de belastingen en zorgpremies.

We betalen dus met z’n allen voor de extra zorgkosten die e-bikes veroorzaken.

Helmplicht al verplicht voor 'snelle' e-bikes

Er is al een helmplicht voor e-bikes (de zogenaamde speedbikes) die sneller kunnen dan 25 kilometer per uur. Vanaf 1 juli 2017 gelden voor deze fietsen dezelfde regels als voor een bromfiets, zoals het rijden op de rijbaan in plaats van op het fietspad, geel plaatje en een AM-rijbewijs.

Helmplicht op alle e-bikes?

Je kan nu ook al hard op de fiets gaan als je heel hard doortrapt en amateurwielrenners hoeven ook geen verplichte fietshelm. Ook op een snorfiets is een helm niet verplicht. Is het dan gek om alleen de e-bikers aan te spreken? Oplossing: een fietshelm verplichten voor alle fietsers (en ook de snorfietsers)!

Is dat in een land als Nederland haalbaar? De politie moet dan ook handhaven en (snor)fietsers daadwerkelijk gaan bekeuren als ze geen helm dragen.

Hop! Modieuze fietshelm op en gaan!

De extra zorgkosten door de populariteit van de e-bikes betalen we met z’n allen. Is het dan ook niet solidair als de e-biker (en ook amateurwielrenners) wat meer het gezond verstand gebruiken? Gewoon een fietshelm op. Die dingen zijn tegenwoordig hartstikke modieus. Een e-bike is vrij prijzig, dan kunnen een paar tientjes voor een fietshelm er vast ook nog wel bij. Zo voorkomen we dat er straks echt een wet komt waarbij alle fietsers verplicht helmen moeten dragen. En heb je ook nog eens minder kans op schade aan je eigen gezondheid en van een ander. Wil je geen helm dragen? Dat wordt dan ‘ouderwets’ stoempen op een normale fiets!

Het heeft nog een voordeel. Het is tegenwoordig lastig in te schatten voor andere weggebruikers hoe hard een fietser aan komt fietsen. Het is niet in één oogopslag te zien of het een e-biker betreft. Met een helm is dit wel wat zichtbaarder (en doe dan voor de leuk en zichtbaarheid wat verlichting op je helm voor in het donker; een e-fietshelm voor op je e-bike).

​​

Door Gina

Online goeroe

Over Gina