Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
E-bike

E-bikes: helm op of helm af?

31 mei 2021

​Vanaf juli 2022 moeten snorfietsers verplicht een helm dragen. Gaat deze verplichting er ook voor de e-bike komen? De lente is het begin van een altijd snel oplopende fietskoorts. Er lekker op uit, touren met de (race)fiets! Veel racefietsgebruikers dragen een helm, omdat ze al snel een redelijke snelheid halen. Maar op je e-bike is dat niet anders en uit onderzoeken blijkt dat ongevallen met e-bikes sterk blijven stijgen. Daarom pleiten onderzoekers voor een verplichte fietshelm bij alle e-bikes.​​

Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther

E-bikes worden steeds normaler, een helm ook?

E-bikes zijn al lang niet meer alleen populair onder de ouderen onder ons. Steeds meer werkenden gebruiken de e-bike als woon-werkverkeer. ‘Normale’ e-bikes hebben een trapondersteuning tot 25 kilometer per uur. Hartstikke fijn, je kan sneller en makkelijker fietsen. Wind tegen is bijna geen probleem meer. Het heeft alleen wel een consequentie…

Het aantal verkeersongevallen met de fiets blijft toenemen. De kans op een dodelijk ongeluk op een elektrische fiets 3 keer groter dan op een normale fiets.

Helmplicht al verplicht voor 'snelle' e-bikes

Er is al een helmplicht voor e-bikes (de zogenaamde speedbikes) die sneller kunnen dan 25 kilometer per uur. Vanaf 1 juli 2017 gelden voor deze fietsen dezelfde regels als voor een bromfiets, zoals het rijden op de rijbaan in plaats van op het fietspad, geel plaatje en een AM-rijbewijs. En vanaf juli 2022 gaat dus de helmplicht voor snorfietsen gelden.

Helmplicht op alle e-bikes?

Je kan nu ook al hard op de fiets gaan als je heel hard doortrapt en amateurwielrenners hoeven ook geen verplichte fietshelm. Ook op een snorfiets is een helm niet verplicht. Is het dan gek om alleen de e-bikers aan te spreken? Oplossing: een fietshelm verplichten voor alle fietsers (en ook de snorfietsers)!

Is dat in een land als Nederland haalbaar? De politie moet dan ook handhaven en (snor)fietsers daadwerkelijk gaan bekeuren als ze geen helm dragen.

Hop! Modieuze fietshelm op en gaan!

De extra zorgkosten door de populariteit van de e-bikes betalen we met z’n allen. Is het dan ook niet solidair als de e-biker (en ook amateurwielrenners) wat meer het gezond verstand gebruiken? Gewoon een fietshelm op. Die dingen zijn tegenwoordig hartstikke modieus. Een e-bike is vrij prijzig, dan kunnen een paar tientjes voor een fietshelm er vast ook nog wel bij. Zo voorkomen we dat er straks echt een wet komt waarbij alle fietsers verplicht helmen moeten dragen. En heb je ook nog eens minder kans op schade aan je eigen gezondheid en van een ander. Wil je geen helm dragen? Dat wordt dan ‘ouderwets’ stoempen op een normale fiets!

Het heeft nog een voordeel. Het is tegenwoordig lastig in te schatten voor andere weggebruikers hoe hard een fietser aan komt fietsen. Het is niet in één oogopslag te zien of het een e-biker betreft. Met een helm is dit wel wat zichtbaarder (en doe dan voor de leuk en zichtbaarheid wat verlichting op je helm voor in het donker; een e-fietshelm voor op je e-bike).

​​

Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther