Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

Eén op de 10 mensen loopt zorgtoeslag mis — Jij ook?

12 jan 2023

Uit kamervragen bleek dat in 2020 10% van de mensen, die wel recht op zorgtoeslag hadden geen aanvraag hadden gedaan. In 2023 is de grenswaarde om recht te hebben op (zorg)toeslag — vergeleken met 2020 — flink verhoogd. Dit betekent dat je met een hoger inkomen en een hoger eigen vermogen zoals spaargeld toch recht op zorgtoeslag kunt hebben. De belastingdienst verwacht zelfs dat dit jaar 500.000 huishoudens recht zullen hebben op een extra toeslag. Kortom, genoeg reden om goed te checken of je recht op zorgtoeslag hebt. 

Door Gast

Gast blogger

​5 Redenen om te controleren of je recht op zorgtoeslag hebt 

Zorgtoeslag mislopen is echt zonde. Om je een idee te geven hebben wij alvast de site van de Belastingdienst bekeken: Voor een alleenstaande is de zorgtoeslag in 2023 maximaal €154 en voor een huishouden met toeslagpartner is dat €265. O​ns advies is dus om je zorgtoeslag altijd te checken en zeker in de volgende situaties: 

  • ​Je staat niet in de ‘Quote 500’, ofwel je inkomen is maximaal €38.520, of €48.224 samen.
  • Je hebt moeite met het betalen van al je rekeningen, of het lukt (soms) niet. 
  • Er is iets gewijzigd in je leefsituatie. Je bent bijvoorbeeld getrouwd of gescheiden. 
  • Je inkomen is veranderd. 
  • Je bent 18 jaar geworden, ook als je thuis woont. 

Wel aanvragen bij wisselende inkomsten

Werk je wisselende uren, of als ZZP’er? Dan weet je vooraf niet precies hoeveel je dit jaar gaat verdienen. Je hebt dan twee mogelijkheden: 

  1. ​Je kan ervoor kiezen om de zorgtoeslag aan te vragen met een (te) hoge schatting voor je inkomsten. Het voordeel hiervan is, dat je aanvraag wel geregistreerd is en je er dus recht op hebt. Maar je zal niet zoveel toeslag ontvangen dat je grote bedragen moet terugbetalen. Je kan de schatting zelfs zo maken dat je maar €2 toeslag per maand ontvangt. In de loop van het jaar wanneer je meer zicht hebt op je inkomsten kun je deze gegevens aanpassen bij de Belastingdienst. In 2024 zal je dan na de aangifte inkomstenbelasting automatisch een definitieve berekening ontvangen voor de toeslagen over 2023.
  2. Je vraagt je zorgtoeslag achteraf aan. Tot 1 september van ieder jaar kun je nog zorgtoeslag aanvragen voor het jaar daarvoor. Wil je hier meer over weten? Kijk dan op de website van zorgverzekeringslijn

Veel gestelde vragen zorgtoeslag 

Hoeveel zorgtoeslag kan ik krijgen? 

Op de website van de belastingdienst kun met een proefberekening inschatten hoeveel toeslag je kan krijgen. 
 

Hoeveel mag je maximaal verdienen voor zorgtoeslag in 2023?

Je hebt meestal recht op zorgtoeslag als je inkomen en vermogen niet hoger is dan een bepaalde grenswaarde. Op de website van de belastingdienst kan je zien hoeveel je maximaal mag verdienen, en/of hoeveel vermogen je mag hebben om recht op zorgtoeslag te hebben. 

Hoe kan ik zorgtoeslag aanvragen?

Op de website van de belastingdienst staat uitgelegd hoe je zorgtoeslag moet aanvragen

Andere vragen over zorgtoeslag

Heb je andere vragen over zorgtoeslag? De website van de zorgverzekeringslijn geeft antwoord op veel verschillende vragen. Ook als jouw leefsituatie net even anders is. 

Zorgtoeslag en toch moeite met betalen?

Voor veel mensen jong en oud is het een uitdaging om iedere maand alle rekeningen te betalen. Of nog vervelender het lukt je niet meer om alles te betalen. Weet dan dat je beslist niet de enige bent en zorg dat je hulp zoekt! Schulden verdwijnen niet vanzelf, maar worden wel groter als je niets doet. Onze partner Geldfit helpt jou om grip te krijgen én te houden op je geld. Of doe gratis en anoniem de Geldfit Test​ en bekijk hoe jij er financieel voor staat. 

Door Gast

Gast blogger