Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

Eigen risico en eigen bijdrage?

15 sep 2015

​Ook volgend jaar krijg je bij je zorgverzekering weer te maken met een eigen risico en een eigen bijdrage. Dit jaar stijgt het eigen risico weer iets en voert de overheid een paar wijzigingen door in de basisverzekering.

Door

​Eigen risico

Het eigen risico is een bedrag aan zorgkosten dat niet door je zorgverzekeraar betaald wordt. De overheid stelt jaarlijks vast hoe hoog dit eigen risico is. Net als de afgelopen jaren stijgt het eigen risico volgend jaar, dit keer van € 375 naar € 385. Het eigen risico geldt niet voor alle kosten, onder andere de kosten van de huisarts, verloskundige zorg en bevolkingsonderzoeken vallen hier niet onder.

Eigen bijdrage

Een eigen bijdrage is een bedrag dat je zelf voor een behandeling of geneesmiddel moet betalen. Een eigen bijdrage hoort bij specifieke zorg. Zo is er een eigen bijdrage voor bijvoorbeeld kraamzorg, orthopedische schoenen en hoortoestellen. Meestal is het een door de overheid bepaald vast bedrag.

Hoe betaal je het eigen risico en de eigen bijdrage?

Het eigen risico en de eigen bijdrage worden automatisch van je rekening afgeschreven. Dit doen we ongeveer 21 dagen nadat je hier per e-mail bericht over hebt ontvangen. Je hoeft dus zelf niets te doen. Wel kun je in Mijn Zorgverzekering natuurlijk precies zien waarvoor het eigen risico of de eigen bijdrage geldt.


Door