Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Eigen risico

​Eigen risico: afschaffen of behouden?

13 mrt 2017

​Tijdens de verkiezingen was het eigen risico een hot item. Dit kan ook niet anders omdat het voor veel mensen een discussiepunt is. Gooi maar eens een balletje op tijdens een feestje; je bent dan verzekerd van een verhitte discussie tussen voor- en tegenstanders.  Een paar weken geleden hebben we op Facebook gevraagd wat jullie vinden van het eigen risico en daar hebben we veel reacties op gehad. Nu we jullie mening hebben gevraagd, willen wij ook vertellen wat wij vinden van het eigen risico.

Door Remco

Productmanager Zorg

Waarom is het eigen risico altijd onderwerp van discussie?

Het eigen risico is de laatste jaren behoorlijk gestegen. Van € 170 in 2011 naar € 385 in 2017. Dit betekent dat als je naar het ziekenhuis moet en de rekening hoger is dan € 385, je direct het hele bedrag moet aftikken. Dit is voor veel mensen een groot bedrag om ineens te moeten betalen. Zeker als je chronisch ziek bent en ieder jaar dezelfde kosten hebt en het eigen risico volmaakt. “Een boete op ziek zijn” noemen sommige mensen het dan ook.

Het eigen risico heeft de overheid in 2008 ingevoerd als vervanging van de no-claim regeling. In het eerste jaar was het eigen risico nog € 150. Het idee was dat je bewuster bent van de kosten van zorg, doordat je de eerste kosten zelf betaalt. Dat is meteen ook het nadeel: doordat je geld moet betalen voor jouw zorg, zijn er mensen die zorg niet gebruiken, omdat ze het niet kunnen of willen betalen.

“Ieder nadeel heb zijn voordeel”

Zoals Johan Cruijff zei: “ieder nadeel heb zijn voordeel”. Daarom moet je zowel voor- als nadelen betrekken in je mening.  Sommige politieke partijen beloven het eigen risico af te schaffen, maar vertellen daar niet bij dat dat de premies of belastingen dan gemiddeld met € 23 per maand per persoon zullen stijgen (bron minister VWS).

Solidair?

Verder is het goed om te weten dat we al een heel sociaal systeem hebben. Een gemiddelde Nederlander had in 2015 € 2.749 aan zorgkosten voor de basisverzekering. Daarvan is het eigen risico dus maar een klein deel. De rest wordt verdeeld over alle Nederlanders via de belastingen en zorgpremies. Gezonde mensen betalen dus, ook nu het eigen risico bestaat, nog steeds mee voor mensen die zorg nodig hebben. Hieronder twee voorbeelden:

 

 

 

Wat vinden we bij Ditzo van het eigen risico?

Zorgverzekeraars mogen niks doen aan het eigen risico. Dat is een beslissing van de politiek. Wij hebben wel een mening over het eigen risico, net als overigens alle andere zorgverzekeraars.

Het idee dat mensen zich bewust moeten worden van de kosten van zorg is heel begrijpelijk. In bijna alle landen moet je een deel van de zorgkosten zelf betalen, vaak zelfs meer dan in Nederland.

Eigen risico niet verder laten stijgen

We zien wel dat het eigen risico zo hoog is, dat sommige mensen het niet meer kunnen betalen. Daarom heeft Ditzo, met andere zorgverzekeraars, de minister opgeroepen om het eigen risico niet verder te laten stijgen. Ook vinden we dat onderzocht moet worden of er voor ziekenhuisbehandelingen niet standaard eigen risico bedragen vastgesteld kunnen worden die lager liggen dan de huidige € 385. Zo weet je als patiënt van te voren welk bedrag je moet betalen. En hoef je niet in 1x je hele eigen risico te betalen, als je één keer naar het ziekenhuis gaat.

Wat vind je er van? Reageer op onze Facebookpagina.


Door Remco

Productmanager Zorg