Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

Eigen risico of eigen bijdrage?

02 dec 2013

Je krijgt bij je zorgverzekering te maken met een eigen risico en een eigen bijdrage. Wat is het verschil eigenlijk?

Eigen risico
Een eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering. Het is een bedrag aan zorgkosten dat niet door je zorgverzekeraar betaald wordt. De overheid stelt jaarlijks het eigen risico vast. Voor 2014 is het eigen risico € 360. Het eigen risico geldt niet voor de kosten van de huisarts en de kosten voor verloskundige zorg en kraamzorg.

Vrijwillig eigen risico
Je kunt ook het eigen risico verhogen. Afhankelijk van het eigen risico dat je kiest, krijg je bij Ditzo een korting op je premie. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager je premie.
 
Eigen bijdrage
Een eigen bijdrage is een bedrag dat je zelf moet betalen. Een eigen bijdrage hoort bij specifieke zorg. Zo is er een eigen bijdrage in de basisverzekering voor bijvoorbeeld kraamzorg, orthopedische schoenen en hoortoestellen. Meestal is het een vast bedrag. Bij hoortoestellen is gekozen voor een percentage. De eigen bijdrage voor een hoortoestel is 25% van het bedrag dat de zorgverzekeraar betaalt. Bijvoorbeeld:
 
  • Je hoortoestel kost € 1.000
  • Je basisverzekering geeft recht op een uitkering van € 800
  • Je krijgt van ons € 600 op je rekening
We gaan er dan van uit dat het eigen risico al volledig is ingehouden.
 
Er zit dus wel degelijk een verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage. De overeenkomst is dat je in beide gevallen een bedrag zelf moet betalen.
 
Aan wie betaal je het eigen risico?
Aan wie je het eigen risico betaalt, is afhankelijk van wie de nota betaalt. Als wij de nota rechtstreeks betalen aan de zorgverlener, sturen wij je daarna een rekening. Wij vragen je dan het eigen risico aan ons te betalen. Betaal je de nota rechtstreeks aan de zorgverlener? Dan kun je die daarna bij ons declareren. Wij houden dan het eigen risico op je declaratie in. Wij betalen je dus het bedrag dat overblijft nadat het eigen risico van de nota is afgehaald.
Hoe betaal je het eigen risico?
Het eigen risico wordt automatisch van je rekening afgeschreven. Dit doen we ongeveer dertig dagen nadat je hier bericht over hebt ontvangen. Je hoeft dus zelf niets te doen.
 
De Nederlandse Zorgautoriteit heeft een duidelijk filmpje gemaakt met uitleg waarom het soms wat langer duurt voordat je een rekening krijgt voor een behandeling.

 
* Bron afbeelding

Door


Door