Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Europees schadeformulier

Europees schadeformulier

04 aug 2018

​Een schadeformulier invullen kan lastig zijn. Waarschijnlijk heb je net een ongeluk gehad met een ander voertuig. Hoe klein de schade ook is, een ongeluk met de auto of motor is altijd schrikken! We begrijpen dat een Europees schadeformulier invullen op dat moment lastig kan zijn. We leggen je daarom uit waar je op moet letten.

Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther
​​

Schadeformulier auto

Het schadeformulier invullen doe je nadat je een ongeluk hebt gehad met een ander voertuig. Bijvoorbeeld als je een aanrijding hebt gehad met een andere auto of een motor. Handel je schade samen af met de tegenpartij en realiseer je dat ook hij of zij is geschrokken. Toon begrip en probeer er samen uit te komen. Dat maakt het makkelijker om schade op te nemen. Een Europees schadeformulier invullen is belangrijk, want op basis hiervan bepalen verzekeraars wie schuldig is aan de schade en wat het schadebedrag is. Het is niet verplicht om een exemplaar in je auto te hebben, maar wel verstandig.

Wanneer is een schadeformulier nodig?

Het Europees Schadeformulier heb je alleen nodig bij een ongeval met een ander voertuig. Bij een eenzijdig ongeval hoef je hem niet in te vullen. Raak je bijvoorbeeld een paaltje op een parkeerplaats en is daar verder niemand bij betrokken? Maak dan foto’s van de situatie en je schade. Die foto’s kun je ons vervolgens appen. Hoe je je schade meldt, lees je verderop.

Digitaal schadeformulier downloaden

Je kunt een digitaal schadeformulier downloaden. Dit formulier moet je zelf printen. Vergeet niet om dit in tweevoud te doen, zodat je ook de tegenpartij een gedeelte van het formulier kunt geven. Als je bij ons een autoverzekering afsluit, krijg je een Europees schadeformulier bij de bevestigingsmail die je van ons ontvangt. Heb je geen printer? Neem dan contact met ons op om het formulier toegestuurd te krijgen.

Europees schadeformulier overal gelijk

Schadeformulieren zien er in heel Europa hetzelfde uit, alleen de taal verschilt per land. We spreken daarom ook wel van een Europees schadeformulier. Krijg je in een ander Europees land een ongeluk? Dan leg je eenvoudig je Nederlandstalige formulier naast het buitenlandse exemplaar. Zo kun je de formulieren met elkaar vergelijken.

Schadeformulier invullen

Het Europees schadeformulier bestaat standaard uit 15 vragen. De voorkant vul je in op de plaats van het ongeval, samen met de tegenpartij. Beide partijen kunnen op 1 formulier gegevens kwijt.

• Vraag 1 t/m 5

Vul hier de datum en plaats van het ongeval in, namen en adressen van getuigen en geef aan of er gewonden zijn. Ook kun je invullen of er behalve schade aan de betrokken voertuigen ook ander materiaal beschadigd is. Denk bijvoorbeeld aan een paaltje of hek langs de weg.

• Vraag 6 t/m 11

Bij vraag 6 t/m 11 vul je op het schadeformulier in op wiens naam de verzekering staat en welk voertuig bij het ongeval betrokken is. Daarnaast geef je aan wie de verzekeringsmaatschappij is, wie de auto bestuurde op het moment van het ongeval, waar het voertuig geraakt is en wat de zichtbare schade is.

• Vraag 12

In de kolom ‘toedracht’ geef je met kruisjes aan hoe het ongeluk gebeurde. Stond je bijvoorbeeld geparkeerd of stond je stil? Reed je op een rotonde of wilde je er juist oprijden? Geef onderaan de kolom aan hoeveel vakjes je hebt aangekruist.

• Vraag 13

Op het schadeformulier geef je aan hoe het ongeluk heeft kunnen ontstaan. Het kan verstandig zijn om foto’s te maken van de situatie direct na het ongeluk. Na een ongeluk komt er veel op je af en kun je je niet altijd goed herinneren hoe een ongeluk heeft kunnen ontstaan. Fotomateriaal kan jou, de politie en de verzekeraar helpen bij het achterhalen van de oorzaak.

• Vraag 14

Hier kun je aanvullende opmerkingen kwijt, om bijvoorbeeld de situatie te verduidelijken.

• Vraag 15

Na het invullen ondertekenen de tegenpartij en jij beiden het formulier. Is er politie aanwezig? Laat dan een politiestempel op het formulier plaatsen. Vervolgens splits je het formulier in tweeën. 1 deel is voor jezelf, het ander voor de tegenpartij. Het maakt hierbij niet uit of je het origineel of de doordruk meeneemt.

• Achterkant formulier

De vragen op de achterkant van het formulier mag je rustig thuis invullen. Sommige vragen heb je wellicht ook aan de voorkant van het formulier al beantwoord. Toch is het voor ons belangrijk dat je deze invult.

Verder kun je invullen wie de verzekeringnemer is, wie de bestuurder is en of deze gemachtigd is om te rijden. Ook kun je informatie over het voertuig kwijt, aangeven wat de omstandigheden tijdens het ongeval waren en tot slot invullen wat de schade is aan het motorrijtuig. Daarnaast geef je aan of je een rechtsbijstandverzekering en inzittendenverzekering hebt afgesloten en wie er volgens jou schuldig is aan het ongeluk (aansprakelijkheid).

Schadeformulier digitaal invullen

Een Europees schadeformulier digitaal invullen kan ook. Dit kan met je smartphone, via de website mobielschademelden.nl of met de mobiele app. Dit is gebruiksvriendelijker dan het papieren formulier. Het enige nadeel is dat nog niet alle verzekeraars hieraan meewerken. Wij ondersteunen het digitale schadeformulier van mobielschademelden.nl wel.

Schade melden

Direct je schade melden? Dan is het wel verstandig om het Europees schadeformulier mee te sturen. Sluit ook eventuele foto’s als bewijsmateriaal bij. Dat geeft ons een completer beeld van de situatie.

Heb je schade? Schade melden kan op verschillende manieren:

  • WhatsApp: stuur drie goede foto’s van de schade door naar: 06 - 516 777 01. Is een andere partij erbij betrokken? Stuur dan ook een foto door van het ingevulde schadeformulier. Vergeet niet je naam en polisnummer. Meld je je schade buiten kantooruren, dan nemen wij de volgende werkdag contact met je op. 
  • Telefonisch schade melden: dat doe je op 030 699 79 30. Ben je betrokken bij een aanrijding of heb je ruitschade, waardoor je niet verder kunt rijden? Bel dan met onze Alarmcentrale: 030 699 07 08. 
  • ​Per post: wil je je Europees schadeformulier per post sturen? Ook dat kan: stuur je formulier naar Ditzo Schadeservice, Postbus 393, 2900 AJ Capelle aan de IJssel.

Hoe je schade ook meldt, het is altijd belangrijk om het schadeformulier mee te sturen.

Wanneer schadeformulier invullen?

Een Europees schadeformulier invullen in niet altijd nodig, maar vaak wél bij:

  • Ruitschade 
  • Hagelschade 
  • Stormschade 
  • Schade na inbraak 
  • Diefstal en joyriding 
  • Schade na aanrijding, ook bij aanrijding met een vast object, zoals woonhuis, hekwerk, luifel of vangrail 
  • Schade wanneer de tegenpartij niet bekend is

Wat te doen bij aanrijding?

Direct na een aanrijding is het verstandig om eerst jezelf en medepassagiers in veiligheid te brengen. Zorg voor gewonden, maar verplaats ze niet, en bel 112. Je hoeft geen alarmnummer te bellen als er alleen lichte blikschade is. Het verlaten van de plaats van een ongeval is strafbaar. Ga dus niet weg zonder je gegevens achter te laten of uit te wisselen.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je auto op een veilige plek staat. Met een gevarendriehoek waarschuw je ander verkeer. Voor de veiligheid trekken jouw passagiers en jij een veiligheidshesje aan. Als je voertuig het verkeer niet blokkeert, laat deze dan staan. Moeten jullie de auto’s toch verplaatsen? Maak dan eerst foto’s van de situatie. Fotografeer vanuit verschillende hoeken en maak zoveel mogelijk foto’s. Nadat je dit alles hebt geregeld, ga je samen met de tegenpartij het formulier invullen.


Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther