Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Fietsdiefstal voorkomen

Fietsdiefstal voorkomen in 9 tips

21 apr 2020

​Je hebt net een nieuwe fiets gekocht van € 600,-. Bij de mooie fiets krijg je standaard een glimmend ringslot. Je hoeft je daarom geen zorgen te maken om diefstal, toch? Helaas: fietsdiefstal is de meest voorkomende vorm van criminele activiteit in Nederland. Daarom een aantal tips om diefstal van je fiets te voorkomen.​

Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther
​​

Diefstal van je fiets

Per dag worden er gemiddeld 1500 fietsen gestolen. Kun je hier zelf iets aan doen? Fietsdiefstal voorkomen is bijna onmogelijk, maar je kunt wel de kans daarop zo klein mogelijk maken. Een extra slot is een goed begin, maar er zijn meer tips. We hebben 9 tips op een rij gezet:

 1. Postcode en huisnummer in het frame graveren
 2. Laat je postcode en huisnummer in het frame van je fiets graveren bij een willekeurige fietsenmaker of bij de gemeentelijke fietsdepot. Dit voorkomt niet het stelen van je fiets, maar het helpt wel bij het terugvinden van je gestolen rijwiel.

 3. Bij een ketting- of kabelslot: Bevestig het slot hoog en los
 4. Wanneer een ketting- of kabelslot op de grond ligt, kan een dief de harde ondergrond gebruiken bij het breken van een slot. Een slot dat los en hoog hangt, bemoeilijkt het gebruik van een betonschaar en doorzagen.

 5. Bij een beugelslot: Hang het slot laag
 6. Dieven kunnen een krik gebruiken om een beugelslot de forceren. Bij een laaghangend beugelslot is dat lastiger. Wat ook helpt, is om de ruimte binnen de beugels zoveel mogelijk op te vullen.

 7. Gebruik een degelijk slot
 8. Je hebt een fiets van € 600 gekocht en dan een slot van € 5? Nee toch? Een extra slot kan ook helpen. Hoe meer moeite een dief moet doen om iets te stelen, hoe minder hij daartoe is geneigd.

 9. Zet je fiets in de schuur
 10. Een fiets die binnen staat, wordt minder snel gestolen. Door je tuinschuur goed af sluiten, maak je het de boef nog moeilijker. Zet voor extra veiligheid je fiets op slot.

 11. Maak gebruik van een berging of stalling
 12. In de buurt van stations verschijnen steeds vaker gratis bewaakte fietsstallingen. Zet je fiets nog wel op slot. Een bewaakte fietsstalling wil niet zeggen dat er niet wordt gestolen.

 13. Zet je fiets op een verlichte plek
 14. Een dief wil het liefst ongestoord zijn gang kunnen gaan. Een rijwiel op een goed verlichte plek zal hij daarom minder snel stelen.

 15. Maak het frame vast aan een onverplaatsbaar voorwerp
 16. Er is een truc die sommige boeven hanteren die 'koud zetten' heet. De dief verplaatst jouw fiets een paar meter. Na het winkelen kun jij je rijwiel niet terugvinden en neem je de benenwagen naar huis. ’s Avonds komt de dief terug en in alle rust forceert hij het slot. Maak daarom je tweewieler vast aan een onverplaatsbaar voorwerp, zoals een lantaarnpaal of een hek.

 17. Maak het frame én de wielen vast
 18. Nog zo’n boeventruc: in plaats van het slot te forceren, haalt de dief het voorwiel los en gaat er vandoor met de rest. Dit is eenvoudig te voorkomen door zowel het frame als de wielen vast te zetten.

Fiets gestolen, is dat verzekerd?

In sommige gevallen is fietsdiefstal​ verzekerd met je Inboedelverzekering. Bijvoorbeeld als iemand jouw fiets steelt uit je eigen woning of schuur.

Doe altijd aangifte van fietsdiefstal

Voor de verzekering is het belangrijk dat je aangifte doet bij de politie. Na je aangifte meld je de fietsdiefstal bij je verzekering. De verzekering niet de enige reden waarom je aangifte moet doen. Door aangifte te doen, staat je fiets geregistreerd als gestolen. En dat helpt bij het opsporen van de fiets én dader.


Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther