Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Geplande zorg in het buitenland

Geplande zorg in het buitenland: wat moet je regelen?

24 jul 2017

Het is natuurlijk nooit leuk wanneer je naar het ziekenhuis moet voor een operatieve ingreep. Vaak wil je dit snel achter de rug hebben. Soms kan het voor komen dat er niet direct plaats voor jou is, zodat de geplande behandeling langer op zich laat wachten. In zo’n geval kan uitwijken naar bijvoorbeeld België of Duitsland uitkomst bieden. De spelregels veranderen dan wel. In dit blog legt onze Michael je uit waar je rekening mee moet houden. Michael werkt als claimbehandelaar bij Ditzo en weet alles van de zorg in het buitenland.

Door Gast

Gast blogger

Medische kosten in het buitenland worden op een andere manier vergoed dan medische kosten in Nederland. Als je kiest voor zorg in het buitenland, kan Ditzo jou helpen om een geschikte zorgverlener te vinden. Hoe je een geschikte zorgverlener vindt, lees je in ons blog over wachtlijstbemiddeling.

Hou er rekening mee dat je meer administratie te regelen hebt wanneer je naar een zorgverlener in het buitenland gaat dan wanneer je dit in Nederland zou doen. Het is mogelijk dat een behandeling niet, of niet volledig, wordt vergoed door de zorgverzekering. Ook kan het zijn dat een medische behandeling in het buitenland meer kost dan wij mogen vergoeden vanuit de Nederlandse zorgverzekering. Vanuit je basisverzekering heb je recht op de kosten van een medische behandeling tot maximaal het bedrag dat wij voor dezelfde behandeling in Nederland betalen. De kosten die daar bovenop komen zijn dan ook voor jezelf.

Aanvragen van geplande zorg

Om (financiële) verassingen te voorkomen kun je het beste geplande zorg in het buitenland vooraf bij ons aanvragen. Hiervoor heb je de volgende documenten nodig:

Een verwijzing van je huisarts in Nederland

Waarom hebben wij een verwijzing van je huisarts nodig? Wanneer je in Nederland voor een behandeling naar het ziekenhuis gaat, is dit altijd op verwijzing van je huisarts of behandelend arts. Dit geldt ook wanneer je er voor kiest om naar België of Duitsland te gaan voor een medische behandeling. Zonder verwijzing van je huisarts mogen wij de kosten die je in het buitenland maakt niet vergoeden. Wij zijn wettelijk verplicht deze bij je op te vragen.

Een behandelplan

Ga je voor een eerste consult naar een zorgverlener in België of Duitsland, dan wordt er vaak een diagnose vastgesteld. Dit gebeurt veelal in een medisch rapport, waarin de medisch specialist zijn bevindingen vastlegt en een voorstel voor de behandeling doet. Aan de hand van dit behandelplan kunnen wij beoordelen of de geplande behandeling voor vergoeding in aanmerking komt of niet.

Een kostenbegroting

Naast het behandelplan is het altijd mogelijk om een kostenbegroting op te vragen bij de medisch specialist die je je behandeling uit wil laten voeren. Het is van belang dat wij dit bij je aanvraag meegestuurd krijgen, want in het buitenland zijn de tarieven anders dan in Nederland. Sterker nog, per zorgaanbieder kunnen er grote verschillen bestaan wat betreft de kosten van dezelfde behandeling.

Beoordeling

Wanneer je bovenstaande stukken bij je aanvraag meestuurt, kunnen wij je vertellen of wij de behandeling mogen vergoeden en hoeveel we vergoeden. Op die manier kom je achteraf niet voor vervelende financiële verrassingen te staan. Zijn de kosten die je in het buitenland maakt hoger dan de vergoeding vanuit je zorgverzekering? Dan vergoeden wij dit verschil niet. Net als in Nederland is het verplichte eigen risico van toepassing.

Aanvullend verzekerd?

Standaard is de extra vergoeding vanuit de aanvullende verzekering voor medische kosten gemaakt in het buitenland alleen mogelijk wanneer er sprake is van spoedeisende zorg (zorg die dus niet kan worden uitgesteld tot terugkeer naar Nederland). Voor geplande zorg is geen vergoeding mogelijk vanuit je aanvullende verzekering.

Een uitzondering is als je woonadres zich op minder dan 50 kilometer van de zorginstelling in België of Duitsland bevindt. De afstand berekenen wij aan de hand van de snelst gebruikelijke route zoals aagegeven op de ANWB Routeplanner. In dat geval betalen wij de meerkosten van de geleverde medische zorg (dus de hogere kosten dan het Nederlandse tarief dat wij vanuit de basisverzekering mogen vergoeden) volledig vanuit je aanvullende verzekering. Vanzelfsprekend is er op de vergoeding vanuit je aanvullende verzekering geen eigen risico van toepassing. Extra kosten die in rekening worden gebracht wanneer je voor een eenpersoonskamer kiest, vervoerskosten en hotelkosten worden niet vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

We staan natuurlijk altijd voor je klaar als je vragen hebt. Check onze servicepagina voor onze contactgegevens.


Door Gast

Gast blogger