Jaarlijks worden zo’n 1,5 miljoen Nederlanders gebeten door een teek. Ze komen vooral voor vanaf april tot oktober in ons land. Ze worden actief zodra de temperatuur 8-10 graden is. Teken komen in heel Nederland voor, vooral in struiken en grassen tot anderhalve meter hoog.
20% van de teken is besmet met de borrelia-bacterie. Deze bacterie kan de ziekte van Lyme veroorzaken. In 2% van de gevallen leidt zo’n beet van een besmette teek tot deze ziekte.
Tekenbeet weghalen
Als je bent gebeten door een teek is het noodzakelijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Dit kan met een speciale tekentang of een puntige pincet. Als je er zelf niet bij kan, vraag dan iemand anders of de huisarts.
- Behandel de teek nooit met alcohol of olie!
- Pak de teek met de tekentang of pincet zo dicht mogelijk bij de huid beet.
- Trek de teek er langzaam uit. Als er een klein deel achterblijft (van de bek van de teek), hoeft dit niet erg te zijn.
- Onthoud goed waar de tekenbeet was. Als er binnen drie maanden rond de tekenbeet een rode ring (erythema migrans) komt, ga dan meteen naar de dokter.
Tips voor vermijden van tekenbeten
Omdat teken in heel Nederland voorkomen, is echt vermijden lastig. 70% van de tekenbeten gebeurt ook vaak in en rond het huis.
- Probeer niet door dichte bossen en struiken te lopen.
- Draag goed sluitende kleding (lange broek en lange mouwen) als je de natuur in gaat.
- Smeer eventueel je huid in met DEET (50%) voor volwassenen en 20% voor kinderen.
- Controleer altijd achteraf of je toevallig niet gebeten bent na een wandeling in de natuur.