Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

Het Ouderkompas wijst ouders met een chronisch ziek kind de weg

21 nov 2015

Naar schatting groeien in Nederland ongeveer 500.000 kinderen op met een chronische ziekte. De zorg voor een kind dat regelmatig in het ziekenhuis moet komen, heeft een enorme impact op het hele gezin. De Psychosociale Afdeling van het Emma Kinderziekenhuis zet zich samen met Krista Okma van Okma op Maat in om de zorg voor het zieke kind en familieleden te verbeteren. De website hetouderkompas.nl gaat ouders wegwijs maken in alle informatie die voorhanden is rondom het hebben van een ziek kind. Het is een van de 9 zorginitiatieven die Ditzo dit jaar, samen met klanten en niet-klanten, via het project ZorgMee heeft gefinancierd. 

Door

Eén website

Als ouder van een ziek kind heb je, naast je 'gewone' rol van opvoeder, de verantwoordelijke taak om te zorgen dat de aandoening onder controle blijft, dat de omgeving goed geïnstrueerd is en dat de broers en zussen zo min mogelijk gevolgen ondervinden. Tegelijk heb je nog je werk, je relatie, je eigen sociale leven... Geen wonder dat ouders een grote behoefte hebben aan ondersteuning. En zo ontstond het idee voor een website, aldus Martha Grootenhuis, hoofd van de Psychosociale Afdeling. Eén platform waar ouders terecht kunnen voor informatie over de zorg voor hun zieke kind, maar ook over zaken als financiën, regelgeving en je werk en opleiding.
 
Er is online al veel informatie te vinden, maar heel verspreid en ouders zien vaak door de bomen het bos niet meer. Doel van het Ouderkompas is om al deze informatie te bundelen, zodat het voor ouders een stuk overzichtelijker wordt.
 

Input van ouders

Input van ouders is daarbij heel belangrijk. Door het invullen van een vragenlijst kunnen ouders aangeven wat er zoal speelt en over welke thema's ze het liefst informatie zouden willen hebben. Tot eind december kan deze vragenlijst worden ingevuld en inmiddels hebben al 200 ouders dit gedaan. Het is de bedoeling dat de website in februari 2016 live staat en in de tussentijd wordt er veel gedaan om de website onder de aandacht te brengen. Tijdens het congres begin november van de NVK (Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde) kwam het Ouderkompas aan bod in workshops over E-health en ook op de informatiemarkt van het kinderfondssymposium op 26 november zal het Ouderkompas van de partij zijn.
 

Door