Ongetwijfeld voor veel mensen een bekende vraag en een goede aanleiding voor een blog. Want hoe zit het nou precies met je eigen risico bij een bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis?
Eigen risico in het ziekenhuis en bij de huisarts
Voor zorg die je vanuit de basisverzekering vergoed krijgt, geldt in principe een
eigen risico. Bijvoorbeeld als je naar het ziekenhuis moet. Dit betekent dat je (een deel van) de zorgkosten zelf moet betalen. Er zijn echter een aantal uitzonderingen: zo hoef je voor huisartsenzorg geen eigen risico te betalen.
Maar let op: het gaat hier echt om zorg en handelingen bij de huisarts zelf! Verwijst de huisarts je bijvoorbeeld door naar het laboratorium voor bloedonderzoek? Dan worden die kosten wel verrekend met je eigen risico. Ook als het laboratorium in de huisartsenpost zelf gevestigd is. Of word je door je huisarts doorverwezen naar het ziekenhuis voor een foto of krijg je een recept voor medicijnen mee naar huis? Ook deze kosten worden verrekend met je eigen risico. Dit is zo bepaald door de overheid.
Direct zorg nodig: naar het ziekenhuis of de huisarts?
Heb je direct zorg nodig? Dan maakt het voor je eigen risico dus uit of je naar de huisarts gaat of naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. Veel mensen hebben de neiging om, vooral ’s avonds of in het weekend, direct naar de afdeling spoedeisende hulp van het ziekenhuis te gaan. Dan geldt er sowieso eigen risico. Financieel kan het daarom voordelig zijn om in plaats daarvan, naar de huisartsenpost te gaan. Tenzij je je eigen risico natuurlijk al verbruikt hebt in verband met andere zorgkosten in datzelfde jaar. Ook is je gezondheid natuurlijk het allerbelangrijkste en laat daar de keus niet van afhangen.
Doorverwijzing naar het ziekenhuis
Terug naar mijn vriendin: ze had dus een afspraak gemaakt bij de huisartsenpost. En we zeiden nog tegen elkaar: “dit valt dus niet onder je eigen risico”. De huisarts verwees haar echter door naar het ziekenhuis voor een foto, waarvan de kosten wel onder het eigen risico vallen. In Utrecht zit de weekendenpost in het ziekenhuis zelf. Het is dus letterlijk één deur door voor de foto, en het eigen risico komt om de hoek kijken! Aan het eind kreeg mijn vriendin het advies om een week lang een mitella te dragen, wat in medische termen een hulpmiddel is. Ook voor de kosten van hulpmiddelen betaal je eigen risico.
Tot slot
De grens tussen wel of geen eigen risico betalen, ligt bij de huisarts en het ziekenhuis dicht bij elkaar. Heb je (niet spoedeisende) hulp nodig? Dan kan het financieel voordelig zijn om naar je huisarts te gaan en niet naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. Ook kan het bij het ziekenhuis lang duren (tot 36 maanden!) voor je de nota van het eigen risico krijgt. Zo kan het dus gebeuren dat je een jaar na de behandeling nog het eigen risico moet betalen. In dit
blog kun je hier meer informatie over lezen.