Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

Wat is huurdersbelang?

17 dec 2013

​Onder huurdersbelang valt alles wat je blijvend verandert en verbetert aan je huurwoning. Of wat je hebt overgenomen van de vorige huurder. Denk bijvoorbeeld aan een parketvloer, een keuken of badkamer. Maar ook schilderwerk en behang. Zelfs complete gebouwen (zoals berging, garage, en serre) kunnen onder huurdersbelang vallen. 

Voor een huurwoning is een woonhuisverzekering (ook wel opstalverzekering genoemd) niet nodig. De eigenaar van het pand, bijvoorbeeld een woningbouwvereniging,  sluit deze af. Voor je inboedel moet je wel zelf een verzekering afsluiten. En heb je je huurwoning verfraaid met permanente aanpassingen, dan vallen die onder ‘huurdersbelang’. Het gaat dan om alle zaken die bij je huurwoning horen, maar niet onder de woonhuisverzekering van de verhuurder vallen.  In je huurovereenkomst staat vaak omschreven welke zaken voor eigen rekening komen.

Welk huurdersbelang is waar van toepassing?

  • Binnen de woning
    Vaste stoffering van wanden, vloeren, plafond. Beschadigingen aan wanden of vloeren. Keuken en inbouwapparatuur.
  • Buiten de woning
    Zelfgeplaatste schuur, garage, berging en schuttingen. Zonneschermen en andere zonwering aan de buitenzijde van het woonhuis. Zelf aangebrachte zonnepanelen.

Hoe bereken je huurdersbelang?
Het makkelijkste is om alle aankoopbonnen te bewaren. Niet alleen van de aanschafwaarde, maar ook van eventueel arbeidsloon. Heb je huurdersbelang overgenomen van een vorige huurder? Vraag dan naar aankoopbonnen. Op die manier kun je bewijzen hoeveel je huurdersbelang waard is. Mocht je die bonnen niet hebben, dan wordt bij een schade in overleg met een schadecoach de waarde van je huurdersbelang vastgesteld.

Voorwaarden bij huurdersbelang
Voor wie nu heel enthousiast gaat verbouwen in en om het huis: het is wel belangrijk om toestemming te vragen aan de verhuurder. Als je geen toestemming krijgt, moet je de aanpassingen weghalen en dit kan hoge kosten  met zich meebrengen. Maar het is ook mogelijk dat je een tegemoetkoming van de verhuurder krijgt.​​

Door


Door