Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

Ieders zorg! helpt het zorgintensieve gezin

03 feb 2016

​Als ouder van een kind met een handicap, stoornis of langdurige ziekte heb je − naast je 'gewone' rol van opvoeder − de verantwoordelijke taak om intensief te zorgen voor je kind. Daarnaast moet de omgeving goed geïnstrueerd worden en wil je dat de broers en zussen zo min mogelijk gevolgen ondervinden. Tegelijk heb je nog je werk, je relatie, je eigen sociale leven. Een hele kluif en 40% van deze ouders geeft aan opvoed- of relatieproblemen te hebben. Dat zijn forse aantallen en voor deze zorgintensieve gezinnen is Krista Okma namens het Nederlands Jeugdinstituut het project Ieders zorg! gestart. Het is een van de 9 zorginitiatieven die Ditzo in 2015 gesteund heeft via het project ZorgMee.

Door

Zelf is Krista moeder van een gehandicapte dochter, dus ze spreekt uit ervaring als ze zegt dat niet alle zorg voor deze gezinnen goed geregeld is. Door de bezuiniging in de zorg van de afgelopen jaren, zijn ouders steeds meer op zichzelf aangewezen en hun sociale netwerk. Een enorme verantwoordelijkheid natuurlijk en het doel van het project Ieders zorg! is om deze ouders te ontlasten. Door vrijwilligers te trainen die kleine taken kunnen overnemen, kan een zorgintensief gezin al enorm geholpen zijn.
 

Vrijwilligers 

Belangrijk is om te weten waar ouders behoefte aan hebben. Uit een online enquête en diepte-interviews komt naar voren dat hulp van vrijwilligers heel welkom is. Niet waar het gaat om zorg voor het kind zelf, maar wel als het gaat om het verkleinen van de impact op het hele gezin. Je kunt hierbij denken aan het maken van uitstapjes met broers en zussen, hulp bij een uitje of het bieden van een luisterend oor. Deze dingen vallen niet onder specialistische zorg, maar zijn basistaken waar deze ouders soms niet aan toekomen door hun zorgintensieve kind. Vrijwilligers kunnen hen daar heel goed bij helpen.
 

Training en bijscholing 

In Nederland zijn er al veel vrijwilligersorganisaties met veel passionele mensen, dus aan hulp en inzet geen gebrek. Het project Ieders zorg! biedt vrijwilligers van de programma's Home-Start en Moeders Informeren Moeders training en bijscholing, zodat zij ouders met een zorgintensief kind op de juiste manier kunnen helpen.
 
In 2015 is het project van start gegaan. In 2016 wordt het project voortgezet. In verschillende pilotlocaties worden vrijwilligers getraind. Dit moeten er in de toekomst nog meer worden!
 
Wil je meer weten over Ieders zorg!? Dan kun je altijd terecht bij Jolyn Berns, adviseur bij het Nederlands Jeugdinstituut. En vergeet niet ook ons filmpje te bekijken!

Door