Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

'Je smartphone is een harddrug'

20 okt 2017

Hoe voelde je de laatste keer dat de batterij van je smartphone leeg was en je hem niet direct op kon laden? Dacht je ‘meh, jammer dan’ of kreeg je een fysieke reactie die verdacht veel op paniek leek? Mogelijk heb je een drugsverslaving. De drug? Smartphonetamine.

Door Gast

Gast blogger

Je hebt het waarschijnlijk al tientallen keren gelezen. En waarschijnlijk las je het op je telefoon. Maar dat rechthoekige stukje metaal en glas, is dus net zo verslavend als een grammetje of kwartje van het een of ander. Want je smartphone is een harddrug. En dat is een probleem.

‘Ik ben niet verslaafd, echt niet’

Uit recent onderzoek van de Amerikaanse Bayer University blijkt dat de afhankelijkheid van hun smartphone bij sommige mensen veel overeenkomsten heeft met de manier waarop we op harddrugs reageren. Dat onrustige gevoel wanneer je even weg bent van je telefoon, de dauwdruppeltjes angstzweet op je voorhoofd wanneer je telefoon die gevreesde woorden toont: 1%. En dan begint het bedelen. ‘Heb je misschien een beetje stroom voor mij?’, ‘meneer, mag ik uw kabeltje even gebruiken’. En wanneer je telefoon dan weer opgeladen is, duurt de voldoening maar kort. Want die 100% die swipe je zo naar 60%, 43% en 14% en dan is het - laten we eerlijk zijn - al lichte paniek.

‘Ik kan elk moment stoppen’

Net als mensen die ruim over hun angst voor injectienaalden heen zijn en die bij theelepeltjes niet aan thee denken, weten mensen die smartphone gebruiken hun gedrag voor zichzelf goed te praten. Zo kunnen we elk moment stoppen. Echt waar. En je hebt bovendien een goede reden om constant naar je smartphone te grijpen. Want als jij niet elke 5 seconden op Buienradar kijkt, dan komt die regenbui ook niet. Daarnaast,  die nummertjes in die rode bolletjes rechtsboven je app-icoontjes, die moeten zo snel mogelijk weg. En die ene chick die ene avond in dat ene café waar je de naam niet meer van weet. Zij kan dus elk moment appen. Zou lullig zijn als je dan niet binnen een nanoseconde reageert. Maar je kunt elk moment stoppen. En als je accu leeg is, heeft dat totááál geen invloed op je gemoed. Toch?

Snoertjes en powerbanks

We doen soms rare dingen om ons dagelijkse shot smartphone te krijgen. Wanneer je smartphone bijna leeg is, is een stopcontact een stukje plastic met twee hemelpoortjes van 220 volt. Gewetensvraag, hoeveel oplaadsnoertjes heb jij thuis liggen. Eentje? Of stiekem toch een stuk of zeven. En hoeveel powerbanks heb je in huis? Ik heb zelf 6 oplaadsnoertjes. Allemaal onderweg gekocht toen ik ontdekte dat is mijn oplaadkabeltje thuis had laten liggen. En ik moet tot mijn grote schaamte bekennen dat ik maar liefst 3 powerbanks heb. 2 daarvan heb ik onderweg gekocht toen mijn telefoon leeg dreigde te raken en ik toch echt die foto’s op Instagram wilde zetten. Maar verslaafd aan mijn smartphone? Meh, een beetje misschien.


Wat is het gekste wat jij hebt gedaan om je smartphone weer opgeladen te krijgen? Reageer op Facebook


Door Gast

Gast blogger