Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

Je zorgverzekering als grensgebied bewoner

21 sep 2022

Als je naar een zorginstelling gaat die over de grens ligt, maar daarvoor minder dan 50 kilometer moet reizen, dan ben je een grensbewoner. Als grensbewoner kun je gewoon gebruik maken van zorg over de grens. Maar soms moet je rekening houden met extra voorwaarden. Wat die voorwaarden zijn vind je hier.

Door

Wanneer ben ik een grensbewoner?

Grensbewoners zijn verzekerden die minder dan 50 kilometer moeten afleggen naar de buitenlandse zorginstelling waar ze naartoe willen. De afstand berekenen wij met de snelste route op Google Maps vanaf het woonadres. Lees verder over welke niet spoedeisende zorg je vergoedt krijgt via onze aanvullende verzekeringen.

Toestemming vragen voor zorg in het buitenland

Niet-spoedeisende zorg dien je van tevoren schriftelijk bij ons aan te vragen. Ook heb je voor niet spoedeisende zorg in het buitenland een aanvullende verzekering nodig. Verder dien je vooraf aan ons schriftelijke toestemming aan te vragen. Dit doe je door het aanvraagformulier buitenland te gebruiken. Er zijn enkele uitzonderingen waarvoor je geen aanvraag in hoeft te dienen. Deze uitzonderingen zijn:

  • Fysiotherapie, Manuele therapie en Oefentherapie (Cesar/Mensendieck) inclusief screening
  • Orthodontie

In de onderstaande tabel zie je voor welke zorg je wel vooraf toestemming moet vragen. 


​Soort zorg ​Toestemming nodig? ​​Meer informatie
​Tandarts ​Ja Je h​ebt alleen toestemming nodig voor mondzorg die vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Zoek je behandeling op bij vergoedingen ​om te zien vanuit welke verzekering deze wordt vergoed. 
​GGZ Ja
​Dure geneesmiddelen Ja Dure geneesmiddelen zijn geneesmiddelen die vanuit het ziekenhuis worden geleverd. Wel moet je rekening houden met het voorkeursbeleid. Meer hierover lees je in de veelgestelde vragen.
​Gepland ziekenhuisbezoek Ja Behalve voor bevallingen en geboortezorg. Voor geplande zorg geldt dat we maximaal het bedrag betalen dat dezelfde behandeling in Nederland kost. Is het duurder in het buitenland? Dan kun je soms een vergoeding krijgen uit je aanvullende verzekering of moet je het verschil zelf betalen. 
 

Goed om te weten

Je dient de nota van je niet spoedeisende zorg aan ons aan te leveren in het Nederlands, Duits, Engels, Frans of Spaans.

​​​​

Door