Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

Je zorgverzekering als grensgebied bewoner

21 sep 2022

Als je naar een zorginstelling gaat die over de grens ligt, maar daarvoor minder dan 50 kilometer moet reizen, dan ben je een grensbewoner. Als grensbewoner kun je gewoon gebruik maken van zorg over de grens.. Maar soms moet je rekening houden met extra voorwaarden. Wat die voorwaarden zijn vind je hier. ​​​​

Door

Wanneer ben ik een grensbewoner?

Grensbewoners zijn verzekerden die minder dan 50 kilometer moeten afleggen naar de buitenlandse zorginstelling waarze naartoe willen. De afstand berekenen wij met de snelste route op Google Maps vanaf het woonadres. 


Toestemming vragen

Voor veel zorg kun je gewoon naar de buitenlandse zorginstelling gaan en de rekening achteraf bij ons declareren. Zo kun je gewoon naar de huisarts of de opticien gaan. Ook hoef je geen toestemming te vragen voor een bevalling, geboortezorg, hulpmiddelen of de fysiotherapeut. Wel is het handig om van te voren te kijken welke vergoedingen​ je krijgt met jouw verzekering. 

Soms moet je, voordat je zorg gaat gebruiken, wel eerst bij ons toestemming krijgen. Dat doe je door een aanvraag​ in te dienen. In de onderstaande tabel zie je voor welke zorg je wel vooraf toestemming moet vragen. 


​Soort zorg ​Toestemming nodig? ​​Meer informatie
​Tandarts ​Ja Je h​ebt alleen toestemming nodig voor mondzorg die vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Zoek je behandeling op bij vergoedingen ​om te zien vanuit welke verzekering deze wordt vergoed. 
​GGZ Ja
​Dure geneesmiddelen Ja Dure geneesmiddelen zijn geneesmiddelen die vanuit het ziekenhuis worden geleverd. Wel moet je rekening houden met het voorkeursbeleid. Meer hierover lees je in de veelgestelde vragen.
​Gepland ziekenhuisbezoek Ja Behalve voor bevallingen en geboortezorg. Voor geplande zorg geldt dat we maximaal het bedrag betalen dat dezelfde behandeling in Nederland kost. Is het duurder in het buitenland? Dan kun je soms een vergoeding krijgen uit je aanvullende verzekering of moet je het verschil zelf betalen. 
 
​​
Door