Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Kat duwt vaas van tafel

Waarom je kat steeds je spullen van tafel duwt

31 jul 2017

Katten. Ze zijn lief, ze zijn schattig maar soms bijzonder kattig. Wanneer ze je spullen expres van tafel duwen bijvoorbeeld. Maar waarom doen katten dit eigenlijk? Is het persoonlijk of is er iets anders aan de hand? De Ditzo-detective zocht het voor je uit.

Door Gast

Gast blogger

​Iedereen die een kat heeft, kent het wel: je poezelige vriend duwt je lievelingsmok tergend langzaam naar de rand van de tafel. Vlak voor hij de mok het laatste zetje richting vloer geeft, kijkt hij je nog even brutaal aan. Dat oogcontact voor je mok op de grond valt, geeft je het gevoel dat het een wraakactie is. Maar waarom duwen katten eigenlijk dingen van tafels, planken en kasten?
 

Spelen met eten

Jouw lieve Poekie is eigenlijk een miniatuur-tijger. Een roofdier. Net als leeuwen en tijgers spelen ze met hun prooi voordat ze die opeten. Dat is instinct. Wanneer een kat kleine voorwerpen ziet, vraagt hij zich af of dit muizen, lekkere visjes of niet te versmaden vogeltjes zijn. Door met zijn pootje tegen dat voorwerp aan te duwen controleert hij of het toevallig geen lekkere snack is. Beweegt het voorwerp nadat hij het van tafel of de plank heeft geduwd niet, dan is het geen eten en verliest hij zijn interesse in het voorwerp.
 

Geef me aandacht human

Nu hoor ik je opgelucht ademhalen. Het is instinct, niets persoonlijks. Gelukkig! Poekie houdt nog van me. Het volledige verhaal is iets gecompliceerder. Katten zijn immers complexe dieren. Want nadat je kat de afstandsbediening een keer een enkele reis naar het tapijt heeft gegeven, weet hij dat het geen muis is. Toch moet de afstandsbediening het telkens weer ontgelden. Soms oefent hij zijn jachtskills, een andere keer verveelt hij zich of wil hij gewoon je aandacht. Poekie weet dat dingen van tafel duwen dé manier is om jouw onverdeelde aandacht te krijgen.
 

Wat je er tegen kunt doen

Probeer er achter te komen wat je kat je wil vertellen en probeer aan die behoefte te voldoen. Grote kans dat hij trek heeft of zich verveelt. Katten zijn gewoontedieren. Misschien is je kat hangry omdat je bent vergeten dat het al lang etenstijd is. Een andere mogelijkheid is dat je kat zich verveelt. Dan wil hij spelen. Dit kun je oplossen door op verschillende plekken in het huis kattenspeeltjes neer te leggen. Dit maakt de avonturier in hem wakker en hij heeft wat om mee te spelen. Nog leuker vindt je kat het wanneer je een paar keer per dag met hem speelt. Hang bijvoorbeeld een oude sok aan een touwtje en laat hem er op jagen. Dat vindt je kat purrrfect!
 
 
Welk voorwerp duwt jouw kat meestal van tafel? Reageer op Facebook
 
 

Door Gast

Gast blogger