Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Kind veilig vervoeren

Kind voorin de auto: alle regels op een rij

28 jan 2021

Mag je een kind voorin de auto vervoeren? Wat zijn goedgekeurde kinderzitjes en wanneer mag je een zitverhoger in de auto gebruiken? Hoe zit het met rijden tegen de rijrichting en wat zijn de voorwaarden in het buitenland? Dit zijn de regels.​​

Door Gast

Gast blogger

​​

Je kind veilig vervoeren

Wanneer je kleine kinderen veilig mee wilt nemen in je auto, is een normale autogordel niet genoeg. Normale autogordels zijn voor kinderen en baby's vaak niet geschikt. Je kind kan bij een botsing verstikken door de autogordel. Daarnaast is het ook niet veilig om je kleine op schoot te nemen. Bij een botsing is het onmogelijk om je kind vast te houden.

Kind in de auto: de regels

Kinderen kleiner dan 1,35 meter, moet je in een goedgekeurd kinderstoeltjes vervoeren. Het maakt daarbij niet uit of je kind voorin of achterin de auto zit. Kies voor een kinderstoeltje dat past bij de lengte en het gewicht van je kleine. Bevestig het op de juiste manier en zorg dat je kind goed vastzit. Kinderen mag je zowel voor- als achterin de auto vervoeren, ongeacht de leeftijd van je kind. Afhankelijk van de lengte van je kind of baby moet je wel of niet een kinderstoeltje gebruiken.

Vervoer je kind tegen de rijrichting in

Het advies is om je kind zo lang mogelijk tegen de rijrichting in te vervoeren. Bij een ongeluk voorkomt een achterwaarts gericht autostoeltje letsel aan het kwetsbare hoofdje en nekje van je baby of peuter. Bij kleine kinderen is het hoofd relatief groot en zwaar ten opzichte van de rest van het lichaam. De botten en spieren van de nek zijn nog onvoldoende ontwikkeld om het relatief zware hoofd te ondersteunen. Vervoer je je kind(eren) voorwaarts, dan wordt het hoofdje naar voren geslingerd.

Let op dat voorin de auto vaak een airbag is geplaatst. Op een zitplaats met actieve airbag mag je je kind niet vervoeren in een kinderzitje dat tegen de rijrichting is geplaatst. Ook kinderen tot 12 jaar kun je het best niet op een stoel bij een actieve airbag vervoeren. Je kind kan hierdoor namelijk ernstig letsel oplopen. Bij de Rijksoverheid​ vind je meer uitzonderingen op de regels voor het vervoer van kinderen in een auto.

Goedgekeurde kinderzitjes

Met een autokinderzitje bedoelen we een babyautostoeltje, een peuterautostoel en kinderautostoeltje (ook wel een zittingverhoger). Het is belangrijk dat een stoeltje voldoet aan de juiste keurmerken. Het gaat dan om de normen ECE 44/03, 44/04 autostoeltjes of i-Size autostoeltjes. Controleer dit goed voordat je een stoeltje koopt.

Autostoeltje bevestigen

Het is belangrijk om het autostoeltje op de juiste manier te bevestigen. Bekijk voor de zekerheid altijd de handleiding. Vraag bij twijfel een deskundige om advies. Bijvoorbeeld bij de winkel waar je de stoel hebt gekocht.

Wanneer een babyautostoel?

Een babyautostoel gebruik je voor je baby tot:

  • 12 maanden 
  • 13 kilo 
  • 83 centimeter

Wanneer een peuterautostoel?

Is je kleine uit de babyautostoel gegroeid, dan is het is tijd voor het peuterautostoeltje. Deze gebruik je tot:

  • 4 jaar 
  • 18 kilo

Wanneer gebruik je een zitverhoger?

Wanneer gebruik je de zitverhoger in de auto? De regels voor een zitverhoger zijn simpel. Is je kind 22 kilo of zwaarder? Vanaf dat moment gebruik je de zitverhoger. Is je kind lichter dan 22 kilo, dan kun je een zitverhoger met rugleuning gebruiken. De rugleuning geeft een betere bescherming bij een botsing.

Zitverhoger en gordel

Een zitverhoger is een ander woord voor kinderautostoeltje. Deze stoel bestaat uit twee losse delen die je aan elkaar bevestigt: de zitverhoger en de rugleuning. De zitverhoger heeft geen gordel. Je maakt je kind vast met de autogordel. Doordat je kind in de zitverhoger hoger zit dan op de achterbank, loopt de schuine gordel over de hals en de heupen van je kind. Kortom: de zitverhoger zorgt ervoor dat de autogordel niet snijdt in de nek en drukt in de buik.

Wanneer autogordel kind

Kinderen groter dan 1,35 meter moeten, net als volwassenen, voorin en achterin de auto een autogordel om. Controleer of je kind de knieën over de zitting kan buigen. Kijk ook of de autogordel netjes over de heupen en het sleutelbeen loopt. Controleer altijd of de autogordel goed door de geleiders loopt. Voorkom een gedraaide autogordel. Trek de gordel in het zitje altijd strak aan. Houd maximaal twee vingers ruimte over. Heeft je kind een dikke jas aan? Trek deze uit voordat je de gordel omdoet. Met een jas aan zit de gordel bij een botsing ineens veel te ruim. Om te voorkomen dat je kind het koud heeft, kun je beter een deken over je kind leggen, nadat de gordel is aangespannen.

Hoe zijn de regels in het buitenland?

Voor het vervoer van kinderen in de auto geldt in heel Europa in grote lijnen dezelfde regelgeving. In sommige Europese landen moet je kinderen tot 1 meter 50 in een autokinderzitje vervoeren. Zo kunnen er per land meer kleine verschillen zijn voor de regels van het vervoeren van kinderen. Nieuwsgierig wat de regels in jouw vakantieland zijn? Bij de ambassade van het land waar je heen gaat, kun je informatie opvragen over de regels.

Kinderen niet standaard verzekerd bij aanrijding

De bestuurder en andere inzittenden, zoals kinderen zijn niet standaard verzekerd met een aanrijding waarbij extra kosten ontstaan buiten de zorgverzekering. Daarom kan de inzittenden dekking veel meerwaarde bieden voor jou of je inzittenden. Kies bij het afsluiten van een Autoverzekering voor de aanvullende dekking 'Schade Inzittenden', met deze dekking is tot maximaal €1.000.0000 financiële schade verzekerd van de personen in jouw auto na een auto-ongeluk of bij het in- of uitstappen, het helpen van een andere weggebruiker en tijdens het tanken. Ook een een laptop die bijvoorbeeld kapot gaat is verzekerd.

Veroorzaak jij of een andere bestuurder van jouw auto een verkeersongeval? Met een WA verzekering ben je verzekerd voor schade die je veroorzaakt bij anderen. Met een All-Risk autoverzekering is ook schade aan je eigen auto waar je zelf verantwoordelijk voor bent verzekerd bij een aanrijding of een botsing.

​​​​

Door Gast

Gast blogger