Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Langzaam internet buitenland

Waarom mobiel internet op vakantie soms langzamer is

08 jun 2018

Sinds je de databundel van je mobiele telefoon overal in de Europese Unie kunt gebruiken, leiden alle wegen naar roaming. Dat betekent dat je zonder extra kosten je vakantievideo’s naar het thuisfront kunt appen. Alleen hoe komt het toch dat 4G in het buitenland soms zo langzaam is? De Ditzo-detective legde zijn telefoon even neer en zocht het voor je uit.

Door Gast

Gast blogger

​Wanneer je deze zomer naar het buitenland gaat, kan het voorkomen dat je mobiele internetverbinding langzamer is dan je in Nederland gewend bent. En dat is natuurlijk best jammer wanneer je dolenthousiast over je vakantiebestemming foto’s wil sturen naar je vrienden die de zomer doorbrengen op Costa del Kantoor. Maar hoe komt het toch dat je normaal zo snelle 4G-verbinding, regelmatig een siësta lijkt te nemen?
 

Mobiel internet in Nederland is wereldtop

Laten we beginnen met het goede nieuws: we hebben in Nederland een heel snel een fijnmazig mobiel internetnetwerk. Binnen Europa hebben mobiele internetters alleen in Litouwen betere dekking. Dit blijkt uit een recent onderzoek van OpenSignal. En ook qua snelheid behoort het 4G-netwerk in Nederland tot de Europese top. Alleen mensen in Hongarije, Roemenië en Bulgarije hebben sneller mobiel internet. De rest van de EU heeft gemiddeld langzamer mobiel internet dan in Nederland.
 

Flevoland is niet de Pyreneeën

In een land als bijvoorbeeld Frankrijk is het veel moeilijker om een goed en snel landelijk dekkend 4G-netwerk te bouwen. Ook in 2017. Het land is veel uitgestrekter en een stuk minder plat dan Nederland. Een goed mobiel netwerk bouwen in de Pyreneeën is ingewikkelder en duurder dan op het vlakke Flevoland. En het is voor mobiele providers niet heel interessant om veel te investeren in snel mobiel internet op plekken waar weinig mensen wonen. Soms is het hebben van bereik belangrijker dan de snelheid, zeker in hooggebergten. Daarom is er niet altijd 4G en is de 3G-snelheid lager dan je hoopt.
 

Alle wegen leiden naar roaming

Ook in Nederland merken we dat internet op sommige plekken langzamer is door de nieuwe roamingregels. Zo is het mobiele dataverbruik deze zomer tweeëneenhalf keer zo hoog als vorig jaar om deze tijd. Vooral in Amsterdam internetten toeristen er lustig op los. Om Google Maps te gebruiken maar ook om foto’s online te posten. Want foto’s van de grachten, die kunnen natuurlijk niet wachten. Wanneer je zelf op een drukke toeristische plek in het buitenland bent, is dit natuurlijk niet anders. En de mobiele netwerken in het buitenland zijn nog niet altijd toegerust op alle extra selfies.
 

Wat kun je er tegen doen

Soms kan het helpen om je telefoon opnieuw op te starten. Ook een andere netwerkprovider selecteren kan helpen. Soms kan een andere aanbieder een sneller netwerk hebben. Maar het allerbeste kun je natuurlijk gewoon relaxen. Je bent op vakantie en wat is er heerlijker dan een paar uur niet naar je telefoon te kijken. Even onthaasten en genieten van waar je bent. En als je ons nodig hebt, voor een tekstbericht via whatsapp heb je gelukkig geen snel internet nodig :)
 
Hoe snel was je mobiele internetverbinding toen jij op vakantie was? Snel als Speedy Gonzales of traag als Droopy? Reageer op Facebook.
 

Door Gast

Gast blogger