Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

Waarom wespen als de dood zijn voor je plantenspuit

​​Door het warme weer stikt het momenteel van de wespen in Nederland. Zo draaien wespenbestrijders op dit moment o.a. in de Achterhoek en Twente overuren en halen ze per persoon tot wel 15 wespennesten per dag weg! Hoe houd je de wespen op afstand? En wat te doen bij een wespensteek of wespennest?​​

Door Gast

Gast blogger

​​

Waarom wespen bij je rondhangen

Laten we beginnen dat wespen nuttig zijn. Die muggen waar je deze zomer zo’n last van had staan namelijk bovenaan de lijst met lievelingseten van deze geel-zwart gestreepte insecten. Maar toch, tegen het einde van de zomer worden de wespen steeds irritanter. Dat heeft alles te maken met dat aan het einde van de zomer, hun werk voor de wespenkoningin erop zit. Wespen hebben als taak hun koningin te voeden en als beloning hiervoor krijgen ze zoetigheid. Maar zodra de koningin haar eieren heeft gelegd, worden ze niet meer beloond. Er is alleen een probleem, ze zijn verslaafd aan de zoetigheid en gaan als kleine vliegende junkies op zoek naar hun ‘stuff’. Wanneer het werk voor de koningin klaar is, is jouw glas Chardonnay of de zoete geur van je parfum ware wespenheroïne. Omdat ze perse hun dagelijkse shot suiker willen hebben, zijn de wespen aan het einde van de zomer agressiever dan normaal.

Zo hou je wespen op afstand

Je eerste reflex wanneer er een wesp in je personal space zit, is wild om je heen zwaaien om hem zo weg te jagen. Het probleem is, dit helpt alleen niet. Hier wordt de wesp alleen maar boos van. Ook hem doodslaan is geen oplossing, zijn soortgenoten zullen zijn bloed ruiken en kwaad worden omdat je hun soortgenoot naar de wespenhemel hebt geholpen Gelukkig zijn er minder agressieve en minder dodelijke manieren om de insecten bij je weg te houden. Zo zijn wespen net katten, ze hebben een enorme hekel aan water. Een plantenspuit is dan ook de effectiefste manier om ze op afstand te houden. Wanneer je water verstuift op wespen, dan denken ze dat het regent en vliegen ze meteen terug naar hun nest. Bovendien kan hij door zijn natte vleugels veel moeilijker vliegen en druipt hij letterlijk af.

Help! Een wespensteek

Het kan gebeuren dat een wesp je steekt. Dat is best vervelend. Het goede nieuws is dat ontsmetten niet nodig is, aangezien steken zelden infecteren. Het beste is om de plaats van de steek te koelen met een nat kompres of een coldpack. Zo voorkom je zwellingen. Verzachtende of histaminewerende zalf kan helpen om de jeuk en de pijn te verminderen. Ben je in je mond of keel gestoken? Bel 112 of laat iemand dat voor je doen. Een steek in de keel of mond kan doordat de zwelling je luchtwegen af kunnen sluiten levensbedreigend zijn. Zuig op een ijsblokje om zwelling tegen te gaan. Ben je allergisch voor wespensteken, zorg er dan voor dat je altijd je medicijnen bij je hebt.

Een wespennest in je huis of tuin

Wespen vinden de scheuren en kieren van je huis een aantrekkelijke plek om een nest te bouwen. Voer daarom regelmatig onderhoud uit om er voor te zorgen dat alle potentiële ingangen naar je huis zijn afgesloten. Plaats daarnaast horren op ramen en deuren om te voorkomen dat de wespen je huis inkomen. Heb je desondanks toch een wespennest in je huis of tuin? Probeer dan in geen geval zelf het nest te verbranden of te verwijderen. Dit is wanneer je het niet op de juiste manier doet gevaarlijk. Het laatste wat je wil is een bende boze wespen achter je aan. Bel een ongediertebestrijdingsbedrijf om het nest te laten verwijderen.

Door Gast

Gast blogger