Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 12 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat

Lindsay had de ziekte van Lyme: 'Ik woog nog maar 48 kilo'

18 mei 2018

4 jaar lang leven met Lyme. 4 jaar lang niet precies kunnen doen wat je wilt en in onzekerheid leven. Dit is het verhaal van Lindsay (25 jaar, HR-adviseur bij Ditzo).

Door Michiel

Mister social

Over Michiel

‘Opeens deed mijn arm het niet meer’

Ik weet nog precies welke dag ik erachter kwam dat er iets niet in orde was met me. Het was 9 juni 2010 en moest optreden tijdens een dansshow. Bij de eerste voorstelling had ik een vermoeid gevoel ik mijn arm. Na een korte massage begon ik aan de tweede voorstelling, maar die ging niet helemaal lekker. Toen ik na de show thuiskwam kreeg ik mijn rechterarm niet meer omhoog om een elastiekje in mijn haar te doen.

‘Een jaar nodig om het ziektebeeld te ontdekken’

Ineens deed mijn rechterarm het niet meer. Artsen vertelden mij dat er in ieder geval iets aan de hand was met mijn zenuwen. Maar niemand wist precies wat. Een half jaar later begon ik veel te struikelen en kreeg ook mijn linkerbeen uitvalverschijnselen.

Zonder dat ik echt wist wat ik had, begon ik wel meteen mijn wekelijkse revalidatie in Nijmegen. Dat was een zware tijd. Naast mijn studie moest ik heen en weer reizen van Amersfoort naar Nijmegen. Ik kon niet meer dansen, iets wat ik graag deed. Ik had in die tijd last van haaruitval, verloor heel veel gewicht en was erg moe. Op een gegeven moment ben ik 7 kilo afgevallen en woog ik nog maar 48 kilo. Ik wist toen nog steeds niet wat ik precies had. Ik was eerder getest op de ziekte van Lyme, maar de uitslag van die test was negatief. Pas na een jaar vertelde een Lyme-expert me dat ik toch de ziekte van Lyme had.

Weinig begrip voor vermoeidheid

Ik had te weinig energie om uit te gaan. Ik had nog nooit autogereden, want ik kon geen lessen nemen. Maar ik wilde niet zielig gevonden worden. Daarom heb ik aan heel weinig mensen verteld dat ik Lyme had. Veel mensen snappen ook niet goed wat de ziekte inhoudt en dat je energiepeil dus keldert. Ik heb pas een paar weken geleden aan mijn leidinggevende verteld dat ik de ziekte heb gehad. Dus 4 jaar na mijn ‘herstel’ voelt het niet meer als een belemmering. Momenteel voel ik me goed! Er is me verteld dat mijn lichaam zich voor ongeveer 80% hersteld. Wat spannender is is dat ik alsnog een kans heb dat ik een keer uitval van mijn zenuwen kan krijgen. Maar dat zal me niet weerhouden om alles te blijven doen wat ik wil. Zo heb ik samen met mijn zus de Lion Rock in Sri Lanka beklommen. Dat was iets om nooit te vergeten.


Door Michiel

Mister social

Over Michiel