Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

Laat je niet pakken op Lowlands

18 aug 2016

Het is weer zover! Één van de bekendste meerdaagse festivals van Nederland is aangebroken: Lowlands. Drie dagen vol muziek, theater, kunst en film. De drie dagen waarop je ‘s ochtends lekker je tentje uit kan rollen, in je korte broek en slippertjes door het gras en onder de bomen richting een bak koffie kan strompelen, om je vervolgens klaar te maken op een dag feesten.

Door Sophia

Zorgprinses

Over Sophia

Teken

Waar je waarschijnlijk niet over nadenkt in deze drie dagen is het volgende: een teek. Daarvoor ben je nu natuurlijk helemaal niet in de mood, maar gezien je drie dagen door de natuur gaat hobbelen, is het wel belangrijk hier een beetje op te letten.
 

Naast de ziekte van Lyme nu ook het TBE-virus

Dat een tekenbeet in sommige gevallen de ziekte van Lyme kan veroorzaken, wist je waarschijnlijk al. Maar naast de ziekte van Lyme, is er nu ook een nieuw virus dat teken met zich mee kunnen dragen: het TBE-virus. Dit virus kan uiteindelijk hersenvliesontsteking veroorzaken.
 

Sallandse en Utrechtse Heuvelrug

Het virus is in Nederland tot nu toe alleen gevonden in teken op de Sallandse Heuvelrug en de Utrechtse Heuvelrug. Hoewel Biddinghuizen daar niet direct bij in de buurt ligt, is voorzichtigheid geboden.
 

Hoe herken je een tekenbeet?

Hoe je een tekenbeet herkent is afhankelijk van het stadium waar de teek in zit. Een kleine teek is vrijwel niet zichtbaar, terwijl een volwassen teek goed zichtbaar is en goed te herkennen. Het lastige is, dat je een tekenbeet vaak niet voelt omdat de teek een verdovende stof in je huid brengt. De plek waar de teek heeft gebeten kan wel gaan jeuken, zoals een muggenbult ook doet. Daarnaast kan de huid rondom de beet rood worden. Denk je dat je bent gebeten door een teek? Let dan goed op huiduitslag of een rode kring rondom de beet. Dit wordt ook wel Erythema Migrans (EM) genoemd, wat kan duiden op de ziekte van Lyme.
 

Hoe kun je een teek het beste verwijderen?

Volgens het RIVM moet je de teek zo snel mogelijk verwijderen. In de eerste 24 uur is de kans op overdracht van ziekteverwekkers nog relatief klein, maar daarna neemt de kans snel toe. Je kan de teek het beste verwijderen met een puntig pincet, door hem zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast te pakken en hem er rustig uit te trekken. Je kan ook een speciale tekenverwijderaar gebruiken zoals een tekentang of tekenpincet. Er kan een stukje kop in de huid achterblijven, dit is niet gevaarlijk. Net zoals een splinter komt die vaak weer de huid uit. Na het verwijderen van de teek, desinfecteer je de wond.
 

Wat moet jij nu doen?

Vooral de komende dagen lekker feesten en genieten. Maar, ga als je thuis bent eventjes na of je iets vreemds ziet op je huid. Je kunt er maar beter zo snel mogelijk bij zijn!
 

Door Sophia

Zorgprinses

Over Sophia